Craftzing versterkt web accessibility-poot met Gijs Veyfeyken

News / People

Door de aankomende European Accessibility Act zijn steeds meer organisaties genoodzaakt om hun digitale diensten inclusief en toegankelijk te maken. Om hen daar strategisch en praktisch nog beter in te ondersteunen, slaat het digitale consultancybureau Craftzing de handen in elkaar met accessibility specialist Gijs Veyfeyken. Craftzing bouwt zo een multidisciplinair team uit dat organisaties bijstaat van strategisch advies tot en met een toegankelijke digitale oplossing. 

Maar liefst 87 miljoen mensen in de Europese Unie leven met een vorm van beperking. Daardoor ervaren ze moeilijkheden om vlot te kunnen deelnemen aan onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. De Europese richtlijn (EU) 2019/882, beter bekend als de European Accessibility Act, moet daar verandering in brengen. De nieuwe richtlijn heeft voor heel wat organisaties een grote impact. Bedrijven die actief zijn in onder meer e-commerce en online bankieren zullen vanaf 2025 moeten voldoen aan toegankelijkheidsrichtlijnen. Voor overheden zijn die regels al opgelegd sinds 2020 via de Europese richtlijn (EU) 2016/2102, de Web Accessibility Directive. Zo zijn ze onder meer verplicht om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. Gijs Veyfeyken wil hen in het hele traject naar betere toegankelijkheid de nodige ondersteuning bieden.

"Als accessibility specialist begeleid ik bedrijven en overheden bij het toegankelijk maken van hun digitale producten en diensten. Ik help websites, apps of andere digitale platformen makkelijker te maken voor mensen met beperkingen. Bijvoorbeeld voor wie slecht ziet, slecht hoort of minder vlug met de vingers is. Ik geef advies, voer audits uit op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) en geef opleidingen over digitale toegankelijkheid aan designers en developers,"  ​vertelt Gijs Veyfeyken, accessibility specialist bij Craftzing.

Expertenteam uitbouwen

Veyfeyken heeft een rijke ervaring op het gebied van web accessibility. Zo dacht hij binnen het kader van zijn thesis al na over hoe ICT het leven voor bewoners en patiënten van een revalidatiecentrum gemakkelijker kon maken. 16 jaar geleden, toen er nog geen sprake was van directe wetgeving voor webtoegankelijkheid, zette hij met AnySurfer, een project van vzw Blindenzorg Licht en Liefde, het belang van web toegankelijkheid al op de kaart. Samen met Wout Thielemans, die terugvalt op zijn ervaringen als front-end developper, zal hij nu het expertenteam rond web accessibility leiden. In hun rol zullen ze projecten begeleiden, interne teams opleiden en de aanwerving van externe experten ondersteunen.

"In mijn laatste jaren als front-end developer heb ik mijn passie voor de toegankelijkheid van digitale toepassingen ontdekt. De samenwerking met andere teams motiveert me omdat iedereen met zijn persoonlijke ervaring en eigen kijk het product naar een hoger niveau kan duwen. Via ons expertisecentrum rond digitale inclusie zal ik mijn passie en kennis nu ook in een afgelijnd kader kunnen delen zodat we interne en externe mensen gericht kunnen opleiden," zegt Wout Thielemans, front-end accessibility expert bij Craftzing.

Méér klanten bereiken dankzij een inclusief aanbod

Craftzing adviseert en ondersteunt al enkele jaren organisaties als de Vlaamse overheid, Itsme en Kom op tegen Kanker bij de toegankelijkheid van hun digitale toepassingen. In de aanloop naar de European Accessibility Act en vanuit de overtuiging dat een inclusieve digitale samenleving het maatschappelijk belang dient, wil Craftzing het thema hoger op de agenda van haar klanten krijgen. De redenen voor bedrijven om een inclusief en toegankelijk aanbod uit te bouwen, zijn talrijk, aldus Roeland Tegenbos, CEO van Craftzing: "Eén van de belangrijkste redenen om in te zetten op digitale inclusie en toegankelijkheid is dat je meer mensen aanspreekt. 1 op de 4 Europeanen heeft een vorm van beperking, waardoor ze moeite hebben met het gebruik van digitale producten. En 1 op de 2 Belgen heeft  de nodige vaardigheden niet om digitaal helemaal mee te zijn. Je sluit met andere woorden een grote groep mensen uit als je je aanbod niet afstemt op hun noden. Inzetten op digitale inclusie doe je als bedrijf daarom niet alleen vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook om economische redenen: je bereikt er simpelweg meer klanten mee."