Hack The Future, de jaarlijkse hackathon van De Cronos Groep, vindt dit jaar plaats op dinsdag 24 november en gaat voor het eerst volledig virtueel. Met de zevende editie van zijn hackathon wil De Cronos Groep laatstejaarsstudenten voorbereiden op hun latere carrière: er is tijdens en na Hack the Future een talent navigation teambeschikbaar voor studenten die op zoek zijn naar een stageplaats of een eerste job. Liefst 230 studenten schreven zich al in. De inschrijvingen lopen nog 13 november. “In het licht van het coronavirus is Hack The Future dit jaar nog belangrijker dan anders," zegt Dirk Deroost, medeoprichter van De Cronos Groep. “Het virus heeft een enorme, blijvende impact op ons digitale leven. We moeten met z’n allen nadenken over nieuwe opportuniteiten voor onze maatschappij en onze jobs van de toekomst. Met Hack The Future kunnen studenten dit zelf mee vorm geven.”
230 studenten van in totaal 10 scholen nemen al deel
Traditioneel organiseert De Cronos Groep Hack The Future in het historische binnenfort van Fort V in Edegem. Om evidente redenen wijkt de organisatie dit jaar uit naar het web. Met behulp van Thola.events maakt ze van Hack The Future een digitale editie met aparte ruimten waar alle teams elkaar kunnen ontmoeten en toegang hebben tot videocommunicatie. De organisatie heeft tussen beide lockdowns niet stilgezeten en de online hackathon voorgesteld aan de technologiedepartementen van Vlaamse en Brusselse hogescholen en universiteiten, waarvan 10 instellingen hun deelname al bevestigden. “We hadden dit jaar evengoed kunnen annuleren, maar we willen voor continuïteit zorgen. Het laatste jaar van de verschillende IT-opleidingen wordt immers ook niet geschrapt! Vandaag staat de teller op 230 inschrijvingen wat onze stoutste verwachtingen overtreft. De online formule slaat duidelijk aan”, zegt organisatrice Julie D’hondt van De Cronos Groep.
Veertien deelnemende bedrijven
Elk team van twee personen pakt een van de uitdagingen aan in onder meer machine learning, gaming, softwareontwikkeling, IT-beveiliging en cloudcomputing. De uitdagingen werden aangereikt door de veertien deelnemende Cronos-bedrijven. Mentoren van De Cronos Groep zijn de hele dag beschikbaar via Thola om de studenten te begeleiden. Aan het einde van de dag moeten deelnemende teams hun project verdedigen voor de tweekoppige jury van elk bedrijf, dat ook een winnaar aanduidt. Sam Hendrickx, managing partner van Raccoons Group, een van de deelnemende bedrijven: “Ik heb een aantal jaren geleden zelf deelgenomen aan Hack The Future, vooral met het oog op mijn laatstejaarsstage. Niet alleen kwam ik zo in aanraking met nieuwe technologieën, uiteindelijk heb ik later binnen de schoot van De Cronos Groep een eigen bedrijf opgericht. Hack The Future is ook een springplank naar entrepreneurship. Ons bedrijf, dat intussen 40 twintigers en dertigers tewerkstelt, maakt nog steeds gebruik van de technologieën die we tijdens de hackathon ontdekten.”
Fellowship of Code is het jaarthema
Het thema van deze zevende editie van de inmiddels epische hackathon is Fellowship of Code. De website en Thola zijn volledig ingericht met passende Lord of the Rings-achtige avatars voor de deelnemers. Ook in de uitdagingen die de studenten moeten oplossen is er een knipoog naar het jaarthema.