DAGEN AUDITEURS DE BELGISCHE RECLAMEMARKT UIT?

Media / News

Tussen reclamehuizen, adverteerders en mediabureaus is de Belgische reclamemarkt in rep en roer, met luisteraars in het middelpunt van het debat. Is hun rol - bij de controle van verbintenissen, financiële transparantie en het behoud van de lokale identiteit - essentieel voor de toekomst van de sector.

Het algemene evenwicht van media-aankopen is gebaseerd op het drieluik adverteerders, mediabureaus en adverteerders. Elk van hen beheert grote investeringen volgens hun eigen interesses en vaardigheden. En elk van hen beheerst zo goed mogelijk het groeiende aantal beschikbare media, terwijl het zich aanpast aan nieuwe technologieën en de internationalisering van activiteiten. Met andere woorden, de aankoopbusiness is nog nooit zo complex geweest en dat is nog maar het begin. Die veranderingen hebben geleid tot het ontstaan van auditbedrijven die belast zijn met het toezicht op processen, het garanderen van de naleving van verplichtingen en het optimaliseren van contracten. De keerzijde van de medaille? De herhaling van pitches, de devaluatie van bepaalde media en de proliferatie van rapportering.

Love Story

Om te beginnen belichten Nathalie L'Hoir, managing director bij UM, en Karine Ysebrant de Lendonck, voormalig chief media officer bij Publicis Groupe België, de uitdagingen en kansen die de relaties tussen mediabureaus en reclamebureaus sturen.

Voor L’Hoir is de realiteit van een duopoliemarkt in België iets waar je niet omheen kan. Met slechts twee dominante spelers in de meeste media is de concurrentie niet bepaald hevig. Die situatie kan volgens haar leiden tot uitwassen en het kan de risico's voor adverteerders vergroten. In die context is de tussenkomst van auditeurs gerechtvaardigd, maar hun incidentele, afstandelijke aanwezigheid is niet altijd genoeg om de subtiliteiten van de markt te doorgronden. "Ik denk dat een voortdurende controle door de auditeurs, die de problemen en specifieke kenmerken van de klant volledig begrijpen, een meer lonende en effectieve samenwerking zou opleveren," klinkt het.

[...]

Lees het volledige artikel HIER OF IN PUB MAGAZINE