De groene toekomst van de marcom-industrie

News / Sustainability

We zien een wereldwijde groei van merken die kiezen voor duurzaamheid. Danielle Guirguis, CEO van de in Amsterdam gevestigde Smarthouse Creative Impact Studio, is een van de meer opvallende pioniers op dit gebied. Als bestuurslid en ‘groen geweten’ van de internationale filmproducenten organisatie ACE, als Impact Branding Mentor bij Startupbootcamp en als verbreider van het AdGreenNL-evangelie.

Om met de deur in huis te vallen: hoe vervuilend is de reclame-industrie?

Danielle Guirguis: “Dat is een lastige vraag, maar de laatste tijd zijn er allerlei inzichtgevende berekeningen verschenen. En er is bijvoorbeeld veel informatie te vinden op weareadgreen.org, de van oorsprong Britse organisatie die zich inzet voor het minimaliseren en elimineren van afval en CO2-impact in de reclame-industrie. Reizen en vooral vliegen speelt een grote rol. Dus, zoals je ook op hun website kunt zien: als het gaat om de gemiddelde TVC die in Barcelona wordt gedraaid door een bureau uit Londen, komt het neer op 6,62 ton CO2-uitstoot. Kaapstad, grotere afstand, meer mensen, meer overnachtingen, meer maaltijden, 35,78 ton CO2. Vlieg je business class dan wordt dat meteen meer, omdat de emissiecijfers gerelateerd zijn aan de ruimte die je stoel inneemt in het vliegtuig. Hoe meer stoelen in een vliegtuig, hoe minder uitstoot per stoel.”

Wat dat precies betekent voor het milieu is toch wat moeilijk te overzien.

“Ja, dat is begrijpelijk. De impact op het milieu is ook in Nederland onderzocht. Zo heeft de Universiteit Utrecht berekend dat een kleine speelfilm met zo'n dertig draaidagen en een budget van 1,2 miljoen euro net zoveel afval en CO2-uitstoot oplevert als tien West-Europese huishoudens in een jaar. Dat geeft misschien een duidelijker perspectief.”

>>> LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE