De mediaplannen van Benjamin Dalle

Media / News

Wat is Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media, van plan binnen dit beleidsdomein in 2023? De CD&V-minister stelde recent de kernpunten voor zijn beleid in 2023 voor. "Meten is weten, ook bij een hedendaags en duidelijk mediabeleid," zegt Benjamin Dalle. "Daarom realiseer ik in 2023 de opstart van een Kenniscentrum Mediaonderzoek naar het voorbeeld van Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie." Hiermee wil de minister resultaten van onderzoek op het vlak van media, mediagebruik en mediaparticipatie bundelen. Na verwerking kunnen van daaruit de juiste aanbevelingen gedaan worden in functie van mediabeleid, zo luidt het.

Een ander aandachtspunt voor 2023 in de categorie ‘meten is weten’, is het radiolandschap. Het laatste grote onderzoek rond het Vlaamse radiolandschap dateert van 2013. "Ik trap een open deur in als ik zeg dat de wereld er vandaag wat anders uitziet," zegt Benjamin Dalle. "Ook op het vlak van het medium radio. Het is belangrijk om mee te blijven met de tijd waarin we leven en nog beter: vooruit te kijken naar de tijd die komt. Daarom komt er in 2023 een nieuwe studie."

Ook: regionaal nieuws is zeer populair bij de Vlaming. De kijkcijfers liggen hoog, alsook de appreciatie die aan programma’s op de regionale zenders gegeven wordt. Naast al het bovenlokale en internationale nieuws is het meer dan ooit nodig om Vlamingen nieuws uit de buurt te blijven aanbieden, vindt de minister: "Dat heeft uiteraard een positief effect op de sociale cohesie in onze samenleving. Ik voorzie in 2023 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten met de omroepen."

Tot slot: in de eerste helft van 2024 zal België voorzitter zijn van de Raad van de EU. Het is de Vlaamse Gemeenschap die het voorzitterschap opneemt voor de Raad Cultuur en Audiovisuele Zaken/Media. "Het spreekt voor zich dat we dit voorzitterschap zeer zorgvuldig zullen voorbereiden, met de noodzakelijke bijkomende inzet van mensen en middelen," aldus Benjamin Dalle.