De Zondag strijdt tegen lege brooddozen 

Media / News

In september organiseert de gratis krant De Zondag een grootschalige brooddozenverkoop in samenwerking met fabrikant Amuse. De opbrengst gaat integraal naar Brooddoosnodig, een project van vzw Enchanté dat zich inzet voor voedzame maaltijden op school voor elke leerling. Met de actie willen de drie partijen het taboe rond de lege-brooddozenproblematiek doorprikken en honger in de klas tegengaan. 
 
In steden zit een op vier leerlingen met honger op de schoolbanken. Ruim 43.000 kinderen in België krijgen dagelijks te maken met ongezonde of onvoldoende voeding, waardoor zij in extreme armoede geregeld minstens één maaltijd per dag overslaan. Meer nog: in België kan 1 op 9 (12,8%) kinderen omwille van de financiële toestand van hun ouders bepaalde zaken die we allemaal normaal vinden niet doen of kopen, klinkt het. Het hebben van een diploma is echter een beschermende factor om te vermijden dat men later ook zelf in armoede belandt.
 
Daarom bindt De Zondag de strijd aan tegen lege brooddozen, met een grootschalige verkoopactie in samenwerking met brooddozenfabrikant Amuse en Brooddoosnodig. Tot 30 september kun je voor 10 euro een brooddoos kopen via dezondag.be/brooddoos. Als grootste gratis weekblad hoopt De Zondag voor die verkoop te kunnen rekenen op alle 1,3 miljoen lezers. "Deze actie past binnen de waarden en overtuigingen van De Zondag en moederbedrijf Roularta Media Group," verklaart
Barbara Spyckerelle, marketingdirecteur bij De Zondag. "Het verzekeren van toegang tot kwaliteitsvol onderwijs is één van de SDG-doelstellingen van de Verenigde Naties die we bij Roularta Media Group actief onderschrijven. Het is met een warm hart dat we daarom deze actie opzetten."
 
Een voedzame maaltijd is cruciaal om de dag door te komen. Dat is voor iedereen zo, zeker voor kinderen en jongeren. Toch is een goedgevulde brooddoos niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat is problematisch. "Kinderen die naar school komen met een lege of weinig voedzame brooddoos ontnemen we kansen op vele vlakken," meent Kim Swyngedouw, coördinator bij Enchanté. "Voor die kinderen is het geen evidentie om zich te concentreren en te leren, maar ook spelen en vrienden maken is minder vanzelfsprekend met een lege maag. Juist daarom zijn wij Brooddoosnodig gestart. Elk kind heeft recht op een voedzame maaltijd én op gelijke onderwijskansen. Daar gaan we voor, elke dag." 
 
Net zo belangrijk als het inzamelen van geld om zoveel mogelijk kinderen te voorzien van een voedzame lunch, is de oorzaken aanpakken. En dat begint bij het bespreekbaar maken van de problematiek. En ook daar draagt De Zondag aan bij: in de krant van 3 september zal uitgebreid aandacht gaan naar de portemonnee en koopkracht van gezinnen. Ook de lege-brooddozenproblematiek komt daarbij aan bod. De krant doet dit niet toevallig in september, wat voor gezinnen met schoolgaande kinderen traditioneel een dure maand is. 
 
Je kan de actie hier steunen.