Delhaize opent grootste wijnbottelarij van de Benelux

News / Retail / Sustainability

In aanwezigheid van premier De Croo huldigde Delhaize op 27 september op feestelijke manier zijn nieuwe wijnbottelarij in. Met 9.500 vierkante meter is dat de grootste in de Benelux, goed voor een investering van 30 miljoen euro. Delhaize zal hier niet alleen wijn bottelen voor haar eigen klanten maar ook voor andere merken binnen Ahold Delhaize. Op die manier wordt de wijnexpertise binnen Ahold Delhaize verder versterkt.   

Wijn heeft altijd centraal gestaan bij Delhaize. Al heel snel na het ontstaan van Delhaize in 1867 kwam er in 1880 een eigen wijnbottelarij in de Osseghemstraat in Brussel. Die traditie wordt dus verdergezet met een compleet nieuw, hoogtechnologisch complex waar ieder jaar het equivalent van 14 Olympische zwembaden kan gebotteld worden en met een opslagcapaciteit van 3 miljoen liter wijn. Cijfers die kunnen tellen. In september heeft de bottelarij al proefgedraaid. 

Bottelen 

In de bottelarij komen wijnen uit verschillende wijngaarden uit de hele wereld toe in bulk; in tankwagens of via containers. In de wijnkelder van het nieuwe gebouw worden ze opgeslagen in grote vaten tot ze klaar zijn om gebotteld te worden. Voor ze in de fles of in de box belanden en richting winkel gaan, doorloopt de wijn nog een aantal processen zoals het filteren om de laatste zwevende deeltjes uit de wijn te halen. De filtratie- en bewaringsprocessen worden ook in de nieuwe bottelarij nog steeds op traditionele wijze uitgevoerd.

Duurzaamheid en efficiëntie 

Het is de ambitie van Delhaize om een natuurlijk product als wijn op een duurzame manier te bottelen. Daarom werd geïnvesteerd in duurzame systemen zoals water- en warmterecuperatie voor het reinigen en verwarmen van het gebouw. Er is slechts een zeer minieme uitstoot van afvalwater. En alle stockage van de wijnen gebeurt ondergronds, waardoor er winter en zomer een bijna constante temperatuur is zonder dat hiervoor moet gekoeld of verwarmd worden. Het importeren van wijn van over de hele wereld in bulk in plaats van in flessen halveert niet alleen de transportkost, het halveert ook de ecologische voetafdruk van de wijn. Delhaize behoort tot de grootse wijnverkopers van het land met een uitstekende reputatie op vlak van prijs/kwaliteit”, zegt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize. “Dat imago willen we in de toekomst nog verder versterken met deze gloednieuwe installatie. Vandaag openen we de grootste wijnbottelarij van de Benelux. En daar zijn we enorm trots op. De bouw van deze nieuwe bottelarij was een huzarenstukje dus ik wil in de eerste plaats alle teams van Delhaize en Ahold Delhaize hiervoor feliciteren. Gezondheid!"

Na de feestelijke opening krijgt ook het grote publiek de kans om de wijnbottelarij te bezoeken, want Delhaize neemt deel aan de Open Bedrijvendag op 2 oktober.