Deme en Spullenhulp winnen Trends Global Impact Awards 2022

Awards / News

De baggeraar DEME (bij de grote bedrijven) en het inzamelinitiatief Spullenhulp (bij de KMO’s) winnen de Trends Global Impact Awards 2022. De Trends Impact Awards belonen Belgische bedrijven die met hun projecten een positieve impact op de omgeving hebben en duurzame waarde voor onze samenleving creëren. 350 gasten uit de bedrijfswereld woonden op woensdag 30 november de feestelijke uitreiking van de eerste Trends Impact Awards bij. Voor dit initiatief werkt Trends samen met PcW België en de Antwerp Management School.

De Trends Impact Awards bekronen bedrijven die bovenop conventionele doelstellingen, zoals een klimaatneutraal of energie-efficiënt beleid, verder gaan in hun engagement voor een duurzamere bedrijfsvoering in overeenstemming met de belangrijkste ESG-criteria en SDG-doelstellingen. Met deze award willen PwC België, Trends en AMS een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzamere samenleving.

Voor de eerste editie van de Trends Impact Awards stelden 181 bedrijven zich kandidaat. De jury, bestaande uit journalisten van de Trends-redactie, leden van AMS en PwC België en duurzaamheidsprofessionals van gerenommeerde bedrijven in België, deelden deze bedrijven volgens een methodologie van Prof. Dr. Wayne Visser van AMS onder in zes categorieën: Ecologie, Circulaire Economie, Veerkracht, Digitaal, Welzijn en Diversiteit en Inclusie.

DEME (als groot bedrijf) en Spullenhulp (als KMO) ontvingen een Trends Global Impact Award voor het meest impactvolle project dat alle categorieën overkoepelt. DEME pioniert in grondsanering en offshore energie, herstelt ecosystemen via de sanering van brownfields en bevoorraadt multinationals met op de natuur gebaseerde brandstof dankzij hun innovatie in groene waterstof. Het inzamelinitiatief Spullenhulp bestrijdt armoede door het recyclen en verdelen van tweedehandskleding. Het biedt werk en scholing aan mensen met een uitkering of leefloon.

Behalve de twee Trends Global Impact Awards kenden PwC België, Trends en AMS negen awards toe in de zes subcategorieën.

  • Ecologie (grote bedrijven): DEME herstelt op duurzame wijze ecosystemen met haar grondsaneringswerken en groene waterstof.
  • Ecologie (KMO’s): Biolectric bouwt biogascentrales die groene energie opwekken uit mest.
  • Circulaire Economie (grote bedrijven): Ekopak is gespecialiseerd in waterrecycling;
  • Circulaire Economie (KMO’s): Gramitherm maakt isolatiepanelen op basis van  grasvezel.
  • Veerkracht (grote bedrijven): het waterbedrijf Vivaqua kwam met een nieuw actieplan.
  • Veerkracht (KMO’s): Galler Chocolaterie herrees dankzij een duurzamere beleidsstrategie na een bijna-faillissement in 2018.
  • Digitalisering: het crowdfundingsplatform LITA.co financiert alleen duurzame bedrijven.
  • Welzijn: Mindlab biedt e-learnings aan mentaal welzijn aan.
  • Diversiteit en Inclusie: EducIT biedt digitale integratieoplossingen voor het Waalse onderwijs.