{update} Derde Week van de Belgische muziek

Media / News

VRT, RTBF, DPG Media, Ment TV en Bruzz zetten hun schouders onder de Week van de Belgische muziek. Ontdek alle initiatieven via weekvandebelgischemuziek.be, hieronder vindt u alvast wat de VRT en Nostalgie in petto hebben.

VRT en VI.BE - steunpunt voor artiest en muzieksector - vieren een week lang de mooiste Belgische muziek op radio, televisie en online. Kijkers en luisteraars kunnen dit jaar trouwens extra lang genieten van muziek van eigen bodem. Op donderdag 26 januari geven de MIA’s het vroege startschot voor de Week van de Belgische muziek, die op maandag 30 januari écht van start gaat. Niet alleen bij VRT maar over heel het land worden Belgische muziek en artiesten in de kijker gezet, van muziekwinkels en grote concertzalen tot cultuur- en jeugdhuizen. VRT schenkt het hele jaar door veel aandacht aan Belgische muziek, maar in deze week vieren ze extra, legt Ricus Jansegers, directeur content, uit: "Dat weten onze kijkers en luisteraars jaar na jaar te waarderen. We hebben in ons land zo’n muzikale rijkdom en er liggen nog heel wat nieuwe muzikale parels klaar. De Week van de Belgische muziek is dan ook hét ideale moment om te genieten van bekende Belgische muziek en nieuwe artiesten van eigen bodem te ontdekken.”

MIA’s

Op donderdag 26 januari gaf Eén het startschot voor de Week van de Belgische muziek met de MIA’s, de Music Industry Awards. Paleis 12 vormt het decor voor het grootste Belgische muziekfeest van het jaar, met Bart Peeters als presentator. Daarnaast krijgt Jeroen Meus vanaf maandag 30 januari elke dag muzikaal bezoek in Dagelijkse kost. Op Jeroens gastenlijst staan High Hi, Kids With Buns, Christoff, Douglas Firs en Johannes is zijn Naam. Later op de avond krijgen ook Blokken en De dag van vandaag een muzikaal sausje.

Canvas

Op Canvas is er vanaf maandag 30 januari een dagelijkse afspraak met Belpop. Op het menu staan documentaires over Selah Sue, Ferre Grignard, Flip Kowlier, Arsenal, Wereldhits 1, Wereldhits 2 en Hooverphonic. De nieuwe documentaire Stier & Schorpioen biedt op woensdagavond 1 februari een unieke inkijk in het ontstaansproces van het album ‘Pourriture Noble’ van rapper Zwangere Guy en drummer Lander Gyselinck. De twee muzikanten drijven elkaar tot het uiterste om een plaat af te leveren die de Belgische jazz en hiphop overstijgt. Ook Plan A geeft een podium aan nieuwe Belgische muziek. In de VRT MAX-reeks volgt men van maandag tot en met vrijdag de eerste stappen van vijf jonge, beloftevolle talenten in de Belgische muziekscene.

VRT MAX

VRT MAX zet tijdens de Week van de Belgische muziek de spotlights op muzikale helden van bij ons. Bekijk de beste liveshows, muziekdocu’s, podcasts, interviews, dj-sets en nog veel meer uit het rijke VRT-archief, dagelijks aangevuld met nieuwe video’s. Via de livestreams van de VRT-radiozenders ontdek je een brede waaier aan Belgische muziek en artiesten. Er zitten ook twee nieuwe VRT MAX-reeksen in de pijplijn voor maandag 30 januari. In de fictiereeks De Studio’s volgt men zes jongeren die hun muzikale droom najagen. De cast bestaat uit onbekende acteurs die op straat werden ontdekt. Achter de Artiest biedt dan weer een unieke inkijk achter de schermen van bekende artiesten. In deze driedelige videoreeks maken we kennis met de mensen achter Maksim, Axelle Red en Bazart.

Studio Brussel trekt naar Sint-Niklaas

Vanaf maandag 30 januari slaat Studio Brussel een week lang zijn tenten op in muziekstad Sint-Niklaas. Maandag is meteen een grote dag want dan staat de finale van De Nieuwe Lichting op het programma. De wedstrijd voor jong muzikaal talent is al aan zijn 11de editie toe, met de apotheose maandag van 16.00 tot 18.00 uur in de concertzaal De Casino in Sint-Niklaas. Ook de dagen nadien valt er muzikaal heel wat te beleven in Sint-Niklaas met optredens van onder meer Yong Yello (31/1), Charlotte Adigéry & Bolis Pupul (1/2), Goose (2/2) en de jonge, beloftevolle artiesten van de VRT MAX-reeks Plan A (3/2). 

Studio Brussel draait van maandag tot en met vrijdag dagelijks van 6.00 tot 21.00 uur alleen maar Belgische muziek. Om het feestje compleet te maken is er op vrijdag ook een grote prijzenpot. Een hele week lang komen artiesten langs die concerttickets voor eigen shows en andere Belgen in een pot doen. Eén luisteraar wint die hele verzameling en mag zich dus opmaken voor een mooi maar druk Belgisch concertjaar.

Radio 1

Radio 1 viert de Week van de Belgische muziek van maandag tot en met vrijdag met Belpop Helden. Isbells, Isolde Lasoen, Flip Kowlier en Noémie Wolfs brengen een muzikaal eerbetoon aan hun voorbeeld uit de Belpop. Maandag van 13.00 tot 16.00 uur wordt de stemming voor de Belpop 100 -uitzending op zaterdag 11 februari- op gang getrapt, met uitsluitend Belgische muziek bij Ayco. Ook heel wat andere Radio 1-programma's zitten voor de Week van de Belgische muziek in een nationaal jasje. Zo ontvangt Ilse Liebens in Wonderland muziekproducers uit eigen land en kan de luisteraar ook tal van concerttickets winnen. Op zondag 12 februari heeft Friedl’ Lesage in Touché muzikale duizendpoot Jean Blaute te gast.

Radio2

Ook Radio2 kleurt Belgisch. Met een derde editie van hun succesvolle muziekreeks Achter de Artiest zet Radio2 opnieuw de spotlights op de bandleden van bekende artiesten. Na onder anderen Niels Destadsbader, Metejoor en Meskerem Mees in de vorige edities zijn Belgische artiesten Axelle Red, Bazart en Maskim aan de beurt. De twee eerste seizoenen zijn al te vinden op VRT MAX, het nieuwe seizoen staat integraal online vanaf maandag 30 januari. Ook de nieuwe ochtendshow Goeiemorgen Morgen! heeft aandacht voor de reeks Achter de Artiest. Axelle Red en Maksim komen er bij Peter Van de Veire en Kim Van Oncen over vertellen, en het duo ontvangt ook Natalia in de Week van de Belgische Muziek.

Ook Radio2 BeneBene, op DAB+ en VRT MAX, zet uiteraard extra in op Belgische muziek. De Radio2 BeneBene1000 begint op vrijdag 27 januari de zoektocht naar het beste Vlaamse nummer aller tijden. Wie volgt Willy Somers op met ‘Laat de zon in je hart’? De ontknoping is voor zondag 5 februari, van 16.00 tot 18.00 uur op de stream én op Radio2. In Radio2 BeneBene op Radio2 vallen er doorlopend ook concerttickets te winnen voor Laura Tesoro, Ozark Henry, Metejoor en Niels & Wiels.

Klara

Ook heel wat Belgische muziek op Klara. In het ochtendprogramma Espresso maken jonge muzikanten kennis met Belgische parels en doen ze er hun eigen ding mee. In het voormiddagprogramma Ampersand bepalen artiesten van bij ons het thema van de dag en Music Matters nodigt rond de middag dan weer Belgische componisten uit de wereld van de klassieke muziek en de jazz uit. In Maestro verdiept Mark Janssens zich samen met musicoloog David Vergauwen in de geschiedenis van de Belgische muziek. Ook Klara Live richt de schijnwerpers volop op artiesten van eigen bodem met zes concerten van Belgische orkesten, ensembles en muzikanten.

MNM

Kawtar & Keyaert krijgen tijdens de Week van de Belgische muziek bezoek van onder anderen Pommelien Thijs, Metejoor, Laura Tesoro en #LikeMe. Zij spelen hun hits live bij MNM en wie weet hoor je wel een verrassende cover van een Belgisch nummer. Ook Gillis & Govaerts halen alles uit hun platenkast. Op hun populaire TikTok-kanaal brengen ze een speciale Belgische cover. De luisteraars van MNM kunnen niet alleen genieten van muziek, maar ook meedingen naar concerttickets voor onder meer Metejoor, #LikeMe en Laura Tesoro.

Ketnet Hits

Ook Ketnet doet een muzikale duit in het zakje voor de Week van de Belgische muziek. De digitale stream Ketnet Hits klinkt een week lang 100 procent Belgisch. 

NOSTALGIE

Vanaf maandag 30/01 t.e.m. zondag 05/02 klinkt ook Nostalgie lekker Belgisch. Met veel Belgische classics waar je blij van wordt, een "BEL-spel" en het verbindende "Bij de Buren / Chez les Voisins", in samenwerking met de collega’s van Nostalgie Belgique. Nostalgie Station Manager, Jo Nachtergaele: "Vlaamse radioluisteraars kennen dan wel Angèle en Stromae maar veel verder reikt onze kennis niet als het gaat over de recentere generatie artiesten uit Wallonië of Brussel. Aan de andere kant van de taalgrens is dat net hetzelfde. In “Bij de Buren / Chez les Voisins” gaat onze Larissa Roose vijf Vlaamse artiesten voorstellen aan de Franstalige luisteraars. Jean-Marie De Bol laat dan weer onze luisteraars elke dag kennismaken met een Brussels of Waals talent dat absoluut de moeite waard is."

“Bij de Buren / Chez les Voisins" hoor je elke weekdag bij Astrid in de Ochtend, tussen 06:00 en 09:00. Daarna volgt “Simply the Best Belgisch”: het zeer gesmaakte non-stop uurtje gevuld met de beste nummers klinkt speciaal voor deze week door en door Belgisch. Doorheen de hele programmering kan je meedoen met het "BEL-spel", een kort kwisje met geweldige artiesten en nummers van bij ons. De winnaars krijgen een jaar gratis frietjes. Op en top Belgisch dus. 
En op vrijdag 3 februari draait Domi vanuit zijn platenkast een Viva Vinyl Belgisch, waarin je ongetwijfeld enkele Belgische pareltjes zal geserveerd krijgen die minder vaak op radio te horen zijn.
​​​​​