Digitale dagbladen ronden de kaap van 100.000

newsworks

Media / News

newsworksJa, de verkoop van papieren dagbladen daalt voor alle uitgevers samen. Maar de betaalde verspreiding van de dagbladen in digitale vorm heeft voor het eerst de kaap van 100.000 exemplaren dagelijks overschreden. Dat blijkt uit het kwartaalrapport Q1 2016 dat het CIM vandaag vrijgaf. Dat geeft elke drie maanden de stand van zaken weer op basis van een jaargemiddelde. "De switch van papier naar digitaal zet zich dus onverminderd verder, en het aandeel van digitaal in de betaalde verspreiding is al opgelopen tot 8.4%," meldt Wout Dockx, innovation & marketing director van Newsworks. "De 'klassieke' krant blijft evenwel met 1.246.248 exemplaren met voorsprong het voorkeursplatform van de Belgen."

Newsworks is een sectorinitiatief van de vier belangrijkste dagbladregies in België, die 12 'newsbrands' vertegenwoordigen: de Persgroep Advertising, IPM Advertising, Rossel Advertising en Mediahuis Connect (inclusief L’Avenir). Newsworks fungeert als het marketing- en reflectieplatform van de sector ter ondersteuning en promotie van alle betrokken newsbrands. Wat stelt Newsworks nog vast op basis van de nieuwe CIM-cijfers? Ook de gratis digitale verspreiding blijft doorstijgen, maar veeleer beperkt in vergelijking met de groei van vorig jaar. Deze cijfers geven niet het volledige beeld, want alle trafiek die via apps komt is nog niet opgenomen terwijl deze vorm van verspreiding groeiende is. Het algemene beeld is dus eerder dat van stabiliteit. Tegenover een lichte daling van -0,7% van de betalende verspreiding staat een lichte stijging van de gratis trafiek met +0,6%.

Newsworks CIM Q1 2016 1

Newsworks vermeldt tot slot graag de laatste CIM-bereikcijfers van september 2015 over het nettobereik 'Total brand'. In totaal komen dagelijks 5.529.800 personen in contact met één van de platformen van de nieuwsmerken.

Newsworks CIM Q1 2016 2