Dopper inspireert met posters tijdens Mei Plasticvrij

Crea / Design / News

Met het aanbreken van de maand mei start ook de bewustwordingscampagne Mei Plasticvrij. Om deze maand extra kracht bij te zetten besloten Antwerp Poster Festival, Dopper, Antwerp Powered by Creatives en Superdruk.be hun krachten te bundelen om door middel van grafisch ontwerp heel België te inspireren om het wegwerpplasticprobleem tegen te gaan.

In samenwerking met vier duurzaamheidsexperts hebben vier Belgische en Nederlandse ontwerpers een aantal unieke posters gecreëerd. Deze posters kunnen door iedereen gedownload en gebruikt worden om de boodschap kracht bij te zetten en mee impact te maken. 

Gebruik creativiteit om het wegwerpplastic probleem te stoppen

Wie aan plasticvervuiling denkt, ziet de beelden van oceanen vol plastic al voor zich. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de Vlamingen zich niet of nauwelijks bewust is van de problematiek rondom plastic vervuiling (Bron: onderzoek uitgevoerd in opdracht van Dopper in februari/maart 2020 onder 957 Nederlanders, 1169 Duitsers, 611 Belgen en 1027 Britten).

Sociale onderneming Dopper is daarom sinds 2009 al op een missie om mensen bewust te maken van het probleem en ze in staat te stellen herbruikbaar te verkiezen boven wegwerpwaterflessen, om zodanig de wateren van de wereld te beschermen. Eén van de manieren om mensen te bereiken, te inspireren én te overtuigen is via opmerkelijke posters. Design geeft namelijk de mogelijkheid om op een positieve manier mensen te informeren over het plasticprobleem. Grafisch ontwerp festival Antwerp Poster Festival, samenwerkingsplatform Antwerp Powered by Creatives en analoge printstudio Superdruk waren daarom de ultieme partners voor Dopper om een bewustwordingscampagne mee te lanceren, ter ere van Mei Plasticvrij.

Van podcast tot poster

Een Bird of Paradise bloem, de letters HCH, de slogan Clean Up en de woorden “Culture Nature” – de unieke posters die gemaakt zijn door prominente designers Ward Heirwegh (Antwerpen), Esther Noben (Toykyo, Gent), Evi Peeters (Mirror Mirror, Antwerpen) en Daan Rietbergen (Nederland) lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben. Het zijn echter de verhalen achter de vier posters die het portret schetsen van de problematiek rondom het plasticprobleem.

Om de designers te informeren nam Dopper voorafgaand een podcastseries op met vier duurzaamheidsexperts rondom het thema van plasticvervuiling: Arno Doggen van de River Cleanup, duurzame grafisch ontwerper Nele Kempenaers, Jeroen Vereecke van impact bedrijf Robinetto en Wolfgang Lübbert van Cradle-to-Cradle papierfabrikant Arctic Paper. Deze podcasts werden vervolgens gebruikt als inspiratie voor de vier juyleden van de 2020 editie van het Antwerp Poster Festival om een exclusieve poster te creëren op basis van dit gesprek.

Sommige designers gebruikten een letterlijke quote uit het interview voor hun ontwerp, terwijl anderen kozen voor een figuurlijke visualisatie. Alle vier hebben ze een eigen verhaal te vertellen.

Evi Peeters, Culture Nature

  • Gebaseerd op het interview met Wolfgang Lübbert, Arctic Paper.
  • “If we are not able to bring society forward, nothing will work. Nature and culture are connected.” Vooruitgang in culturele context kan leiden tot vooruitgang op vlak van duurzaamheid. Het is dus belangrijk dat we een groot cultureel draagvlak creëren voor het plastic afvalprobleem. 
Esther JL Noben, River Cleanup World

  • Gebaseerd op het interview van Arno Doggen, River Cleanup.
  • River Cleanup organiseert jaarlijks een evenement dat mensen wereldwijd ertoe aanzet afval te verzamelen. Een echt evenement dat ook een coole poster verdient dacht Esther. In ware techno stijl maakte ze voor deze gelegenheid een poster dat River Cleanup kan inzetten in de verdere communicatie van hun event met een duidelijke boodschap: opruimen!
Ward Heirbergh, Bird of Paradise

  • Gebaseerd op het interview met Jeroen Vereecke, Robinetto.
  • Jeroen maakt duidelijk dat water alleen als alternatief voor het plasticafvalprobleem gezien kan worden, als het ook de juiste waarde toegekend krijgt. We moeten kraanwater als even, of meer, waardevol gaan zien als flessenwater.
Daan Rietbergen, HCH

  • Gebaseerd op het interview met Nele Kempenaers.
  • “Love your plastics, connect with the materials, repair, reuse, reduce” – het is niet zozeer dat plastic de grote boosdoener is, maar wel hoe we ermee omgaan. We moeten onszelf meer met materialen verbinden, hergebruiken en repareren wanneer het stuk is, maar vooral minderen met het kopen van plastic. Deze connecties waren de aanzet om mede inspiratie te putten uit de moleculaire verbinding van plastic (HCH).

Impact maken: online en offline

De posters zijn voor iedereen gratis te downloaden via de websites van Dopper en Antwerp Poster Festival. Ook zullen er een aantal hoogwaardig-gedrukte posters beschikbaar zijn voor verkoop via de website van APF. De posters zullen daar verkocht worden tegen €50 per stuk en alle opbrengsten zullen gaan de stichting Mei Plasticvrij. De posters zijn in gelimiteerde oplage gezeefdrukt door analoge printstudio Superdruk in Antwerpen.

Door de posters gratis digitaal én offline ter beschikking te stellen hopen Antwerp Poster Festival en Dopper dat zoveel mogelijk mensen, bedrijven en winkels gedurende de maand mei een poster aan het raam zullen hangen – of tenminste de designs via social media zullen delen – om zodanig anderen te inspireren en een golf van verandering te realiseren.

#createchange2021

Het plastic afvalprobleem start bij jezelf: verminder je persoonlijke ecologische impact en inspireer anderen om hetzelfde te doen. Om zoveel mogelijk mensen aan te laten sluiten bij de campagne verloot Dopper een exclusieve Dopper fles, ontworpen door Antwerp Poster Festival. Door een foto van de poster of een poster design te delen met de hashtag #createchange2021 doen mensen automatisch mee aan de trekking.