Doudou in vuur en vlam

Communication / News

Ra ra ra, wie ben ik ? Ik tel 96.000 inwoners, ik ben de vierde grootste stad van Wallonië, het zesde grootste commercieel centrum van ons land (en het derde grootste van Wallonië) en ben sinds 2002 ‘capitale Culturelle de la Wallonie’. Ik ben Bergen, natuurlijk! Bergen, waar elk jaar honderden activiteiten plaatsvinden. En die willen de stad – in het Frans Mons geheten – leven in blazen met een buitengewoon Bergense dynamiek.

Haar Grote Markt, haar belfort en haar katholieke kerk, maar ook de neolitische vuursteenmijnen in Spiennes, haar Doudou (de Ducasse van Bergen werd door Unesco in 2005 erkend als meesterwerk van het immateriële patrimonium), haar Initialis-park en haar Mundaneum (ook wel de ‘papieren Google’ genoemd)… Mogelijkheden zijn er genoeg in Bergen. Maar hoe stelt de stad, die in 2015 nog bekroond werd tot ‘Culturele Hoofdstad van Europa’, het vandaag met haar evenementen? En hoe ging ze om met de gezondheidsmaatregelen? Eén ding is zeker: Covid-19 heeft de festiviteiten van dit jaar op z’n kop gezet, en soms ook tot verplichte afgelasting geleid. Maar zelfs in die omstandigheden behoudt Bergen haar goedgevulde eventprogramma.

Bloeiende stad

“Bergen is bloeiend en divers. Het is een stad waar het culturele en evenementiële leven het hele jaar doordraait, met dank aan belangrijke proactieve spelers zoals Mars, het Théâtre Royal de Mons en andere talrijke initiatieven op alle gebieden,” zegt Maxime Dieu, algemeen bestuurder van het Mons International Film Festival. Dat festival maakt deel uit van een generatie Belgische filmfestivals (samen met het FIFF Namur, het BIFFF en Anima) die opkwam in de jaren tachtig. Na de oprichting in 1984 door een Bergens gemeenteraadslid met weinig financiële middelen maar met veel enthousiasme, genaamd Elio Di Rupo, wist het festival zich geleidelijk lokaal en nationaal te ontwikkelen. Later kreeg het ook internationale erkenning. Maxime Dieu vertelt dat “behalve het festival, ook cinema een belangrijke plaats inneemt in het evenementenleven van Bergen.” Zo is er het Imagix-complex, dat de laatste jaren nieuw leven werd ingeblazen, en de aanstaande en langverwachte heropening van de Plaza Art-bioscoop in het stadscentrum. Genoeg om toeschouwers en bioscoopbezoekers een nog breder programma aan te bieden. Over het algemeen staat Bergen bekend om haar musea en culturele rijkdom, en weet de stad ook te verleiden met haar architectuur en haar typische steegjes gevuld met kleine winkeltjes.

[...] Het volledige artikel leest u bij de vertaalde artikels van PUB nr4