Het is een uitstekende mosselzomer dit jaar, met mosselen van topkwaliteit. Dat merkt Lunch Garden ook in haar verkoop. Meer dan 1 klant op 3 kiest dit seizoen voor mosselen, wat een record is. Maar wat gebeurt er nadien met al die lege mosselschelpen?
In de Lunch Garden-restaurants in de Brusselse regio loopt deze zomer een testproject om de mosselschelpen te recycleren. Daarvoor ging de restaurantketen in zee met de Luikse start-up Mineralio. Die haalt de mosselschelpen op via een fietskoerier, reinigt ze en vermaalt ze. Daarna worden ze herwerkt tot een nieuwe grondstof die in uiteenlopende sectoren kan worden gebruikt. De grondstof kan bijvoorbeeld verwerkt worden tot cosmetica, dierenvoeding of terrazzo, een populair materiaal om borden, kommetjes of dienbladen van te maken. Per maand recycleert Lunch Garden zo’n drie ton mosselschelpen uit de restaurants in Brussel centrum, Oudergem, Evere, Sint-Agatha-Berchem en Drogenbos.
“Wij Belgen zijn grote mosselliefhebbers, maar de mosselschelpen worden achteraf onvoldoende benut,” zegt Simon Gillet, oprichter van Mineralio. “Het doet ons daarom plezier dat we met een grote speler als Lunch Garden kunnen samenwerken om samen CO2 te besparen – in het geval van Lunch Garden gaat het om zo’n 1,3 ton CO2 per maand – en de mosselschelpen een nieuw leven te geven.”
“Uit onze marktbevraging bleek dat maar liefst 96% van de Belgen tijdens het mosselseizoen minstens één keer mosselen eet. Deze zomer zien we een extra grote appetijt voor de mosselen,” zegt Ann Biebuyck, CEO van Lunch Garden. “Als grootste mosselafnemer binnen de Belgische restaurantsector vinden we het onze taak ook verder mee te denken om de duurzame aanpak over de hele keten elk seizoen te intensifiëren.”
Het duurzaamheidsverhaal van Lunch Garden, dat dit jaar zo’n 800 ton mosselen afneemt, is niet beperkt tot de recyclage van mosselschelpen. Zo recycleert de restaurantketen sinds vorig jaar de mosselbakken waarin de verse mosselen uit Zeeland aangeleverd worden in samenwerking met Vita Plastics. In 2022 werd op die manier 18 ton plastic gerecycleerd. Daarnaast schaft Lunch Garden dit jaar de plastic mosselsauscupjes af en opteert het voor een papieren alternatief. Zo verkleint de plasticberg en wordt minder saus weggegooid.