Een expo die de hersenen een positieve boost geeft?

Communication / News

In november 2022 werd het rapport ‘Culture for Health’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gepubliceerd, dat schreeuwt om meer aandacht voor de groeiende problematiek met betrekking tot mentale problemen bij de Europese bevolking. Het ziet kunst, receptief en/of actief, als deugddoend wondermiddel. Tijd voor een tentoonstelling die jongeren inspireert en toont hoe kunst en cultuur prachtige ingrediënten zijn voor je mentale evenwicht.

BEYOND.CULTURE en het kunstenaarsteam achter Studio Irma (Amsterdam/Barcelona), met de steun van de Nationale Loterij, sloegen de handen in elkaar voor een unieke beleving rond ‘kunst en het geluksgevoel’: Happiness is een digitaal wonderland, een expo die de hersenen een positieve boost geeft en ons aan het denken zet over de relatie tussen kunst en onze mentale gezondheid – die behoorlijk onder druk is komen te staan.

Een digitale wereld vol positieve boosts voor de hersenen

Studio Irma maakt experiential art, digitale ervaringskunst en installaties die over de hele wereld bezoekers trekken. Al meer dan 20 jaar experimenteert De Vries, die momenteel ook een tentoonstelling heeft in het Amsterdamse Moco Museum, met digitale technologie, computeranimatie, videomapping, augmented reality en smart light projection om boeiende en meeslepende ervaringen voor bezoekers te creëren. “De belevingsexpo is een echt alternatief voor het soms grijze dagelijkse leven, een digitale wereld vol positieve boosts voor je hersenen,” vertelt Irma De Vries.

Wetenschappers uit de visuele neurologie legden reeds verbanden met de beleving van kunst en een vergroot gevoel van geluk. Hersenscans tonen namelijk een toename van het hormoon dopamine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’. Kunst kijken en beleven verrijkt ons innerlijke zelf, reduceert stress en maakt ons empathischer. Dus kunst maakt blij. 

Een magisch parcours op maat van Plein Publiek Brussel

Happiness is opgebouwd als een parcours met vijf verschillende zones langs interactieve kamers boordevol optische illusies en kleurrijke patronen. Het is een wandeling door infinity rooms, kleurenbubbels, wolken- en sterrenhemels, bloemenvelden en meer. De op maat gecomponeerde muziek van Daniel Testas maakt deze visuele reis compleet. Het is een instapformat voor jongeren van de meest diverse achtergronden en een laagdrempelige expo voor gezinnen. Daarbovenop steunt Happiness de werking van TE GEK!?, dat geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar maakt bij het brede publiek.

Deze immersieve expo over hoe kunst je gelukkig maakt loop vanaf 31 maart op de Kunstberg.