Een kleine prins voor de koningin der badsteden

Crea / News

Stad Oostende wou een stempel drukken op haar communicatie voor kinderen. Cayman mocht hierbij helpen en riep James in het leven: een kindvriendelijke mascotte met een hoekje af. James zal te zien zijn op alle communicatie naar kinderen toe, of dit nu over speelpleinwerking, scholen, ziekenhuizen of de naschoolse opvang gaat.

Het bureau stond in voor het character design, de backstory, het participatietraject met Oostendse kinderen, de ontwikkeling van James in 2D en 3D en de animatievideo. Een mond vol, dus scroll gerust verder.

Character design & backstory

James dankt zijn naam aan Ensor en zijn uiterlijk aan het logo van de stad. De kenmerkende ‘O’ met de kwaststreep onder (schatplichtig aan het handschrift van Ensor, nvdr) stond model voor het gezicht en de sjaal van James.

“We gaven James een zacht, vriendelijk en aaibaar uiterlijk, een huisdier in de vorm van een vis en een karakter: hij is slim, maar weet niet alles, een tikkeltje ondeugend en tegelijk doodbraaf, een durver én een doener, bijzonder en toch heel gewoon. Hij houdt van zijn vis, van zijn zee en van zijn stad,” klinkt het bij Cayman. “Om de magie te versterken gaven we James ook nog een thuis: Lange Nelle, de hoogste vuurtoren van de Belgische Kust die boven Oostende uittorent. Wanneer je ‘s avonds naar de vuurtoren kijkt en het lichtje ziet branden, dan weet je dat James er is. Zelfs wij geloven het ondertussen.”

Het participatietraject en 3D James

Cayman zou Cayman niet zijn als het niet zorgvuldig research zou doen naar elk ontwerp dat het maakt. Zo ook bij James. “De figuur moest zowel aanslaan bij kleuters als lagere schoolkinderen, dus ging het bureau met beide doelgroepen aan de slag. We maakten samen tekeningen en interviewden meer dan 80 Oostendse kinderen om onze ideeën af te toetsen en de hunne te horen. We stelden onze schetsen zorgvuldig bij met de ingewonnen feedback, zetten onze 2D-schetsen om in 3D-renders en ontwierpen op die manier James zoals hij er vandaag staat.”

De animatievideo

“Van bij het begin stond vast dat het hart van de lanceringscampagne een animatievideozou worden waarbij we James voorstellen aan het grote publiek. We zorgden voor een uitgekiend storyboard dat in amper 45s James in al z’n facetten toont. De hele video werd in 3D uitgewerkt en zelf hebben we hem al minstens tweehonderd keer bekeken. We hopen voor u hetzelfde,” besluiten ze bij Cayman.

Verovert James ook jullie hartjes?

Credits

Client: Stad Oostende

Client contacts: Bregt Vermeulen, Cheyenne Kersmaekers, Heidi Stubbe

Agency: Cayman

Strategy: Chloé Coppieters

Media Planning: Laura Lawaisse

Digital Strategist: Kim de Doncker

Production Manager: Marinka Van de Walle

Art Director: Kristof De Vos, Karen Lemaire

Video production: King Coma

Sound Production: Gin Sonic