Een Shitty Friend kan je leven redden

Crea / News

Shitty friend Eén op de 20 personen wordt in zijn leven ooit geconfronteerd met darmkanker. Zo zijn er elke dag 16 nieuwe gevallen in Vlaanderen. En elke dag overlijden 5 Vlamingen aan deze ziekte. Onnodig zegt vzw Stop Darmkanker, want met een poepsimpele stoelgangtest kan je dit voorkomen. Hoe vroeger ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Zo heb je tot 90% kans op genezing in een vroeg stadium.
Vanaf 51 jaar krijg je die test gratis toegestuurd van de Vlaamse overheid. Toch doet niet iedereen hem. Daarom start Stop Darmkanker samen met LDV United en LEWIS een campagne. Een campagne die oproept om Shitty Friend te worden. En da’s allerminst een slechte vriend, want een Shitty Friend doet je er elk jaar aan denken om een stoelgangtest te doen. Twee filmpjes nodigen je uit om zelf Shitty Friend te worden. Dat doe je door te surfen naar www.shittyfriend.be.
Shitty friendZo zet Stop Darmkanker meteen de internationale darmkankermaand in gang. Het blauwe lintje zal je in de maand maart dus wel vaker zien verschijnen. En dat is goed nieuws. Want ook al zijn je darmen geen populair thema, ze verdienen je aandacht wel en een stoelgangtest. Daarom doet de Vlaamse overheid sinds 2013 een bevolkingsonderzoek. Tegenwoordig worden alle mannen en vrouwen tussen 51 en 74 hiervoor uitgenodigd. Met een brief en een test. Iets meer dan de helft (51,7%) doet al mee. Zit je zelf in deze leeftijdscategorie? Dan krijg je die test gratis toegestuurd rond je verjaardag. Een eigenaardig cadeau. Maar wel ééntje dat je leven kan redden.