Een sterke branding voor delicatessenzaak Cammalleri: Stille Bliksem en De Barbaren bundelen expertise

Crea / News

Stille Bliksem werkte samen met De Barbaren om de branding van Italiaanse delicatessenzaak Cammalleri van a tot z te ontplooien.

Toen ondernemers Fabio en Ineke bij Stille Bliksem aanklopten met het idee voor hun nieuwe zaak waren zij al lang geen vreemden meer voor het PR- en communicatiebureau. Hun horeca-avonturen staan beschreven als Gentse succesverhalen waar Stille Bliksem op verschillende manieren aan meewerkte. Voor zijn jongste idee wilde Fabio teruggaan naar zijn Siciliaanse roots, met een hoogwaardige delicatessenzaak vol authentieke Italiaanse specialiteiten. De vraag aan het bureau was duidelijk: Fabio en Ineke wilden dat het team hun nieuwe merk compileerde. Het pand in de Korte Meer was immers letterlijk een leeg blad, klaar om beschreven te worden met hun nieuwe avontuur.

“Als brandingbedrijf ligt onze sterkte in het strategisch neerzetten van een sterke basis. Om duidelijk af te lijnen: hier willen we als merk naartoe. En om vervolgens de juiste partners bijeen te brengen, die de strategie vertalen naar een visuele merkidentiteit. We zouden die vertaalslag ook zelf kunnen doen, maar we weten dat het merk des te sterker wordt als we de specialisaties overlaten aan de effectieve specialisten,” vertelt merkstrateeg Tom Boute.

In het geval van Cammalleri werkte Stille Bliksem aan een solide merkstrategie: de naamgeving van het merk, een visie en mogelijke concepten voor de visuele branding. “Daarin zijn we helder over wat we willen bereiken, maar ook over wat we juist niet willen uitstralen. Zo wilden we enkele typische clichés uit Sicilië vermijden en niet met het Trinacriasymbool werken. Wel met de Siciliaanse hoofden als analogie naar de tekeningen die Fabio en Ineke vroeger in hun koffiebar Caffè Rosario gebruikten.” 

Ook de kleuren geel en blauw - naar de stralende Siciliaanse zon en de schitterend blauwe zee - vormden een rode draad in de ziel van het merk. En het bureau focuste sterk op het belang van hoogwaardige verpakking. “We maakten duidelijk dat als mensen met opvallende zakjes en focacciadozen over straat lopen, dat een van de beste vormen van reclame is. We wilden in het straatbeeld een gevoel opwekken van: wauw, wat is dat?” Een reach-for-the-sky-visie waarvan we zeker wisten dat creatief agency De Barbaren ze naar een hoog niveau kon tillen.”