Eerste Belgische bierspa opent de deuren

Communication / Marketing / News

Water, hop, gerst en gist, dat zijn de hoofdingrediënten van bier. Stuk voor stuk 100% natuurlijke ingrediënten die elk op zich heel wat heilzame eigenschappen hebben. In de middeleeuwen hadden ze al door dat bier niet enkel gedronken kon worden, maar dat het baden in de ingrediënten, gebruikt voor het brouwen van  bier, een positieve werking hebben op lichaam en geest. In Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland en Hongarije is bierbaden nog steeds erg populair. Deze landen hebben niet alleen een grote biercultuur, maar ook een cultuur van spa en wellness. Je hebt er dan ook tal van wellnesscentra die enkel bierspa’s aanbieden. Hoewel we in België bij de grootste bierlanden ter wereld horen, is de traditie van het nemen van bierbaden bij ons verloren gegaan. Tot nu. Dit voorjaar opent Bath & Barley de deuren in hartje Brussel: een wellness waar je kan genieten van een Belgisch biertje terwijl je geniet van een warm bad gevuld met Belgische hop, gerst en gist.

Een bad nemen in dezelfde natuurlijke ingrediënten gebruikt in bier? Waarom niet! De hop, gist en gerst die gebruikt worden bij het brouwen van bier hebben stuk voor stuk een positief effect op je lichaam. De actieve enzymen en de biergist maken je huid en haar soepel en zacht, de hop zit vol anti-oxidanten en reinigt je poriën en de warmte van het bad (zo’n 38C°) zorgen voor een ontspannen effect.

Bath & Barley is het initiatief van Bart De Brabanter en Louis Raes, twee studiegenoten die elkaar leerden kennen aan de KU Leuven. Als echte bierliefhebbers ontdekten ze het concept van bierspa’s tijdens een reis naar Tsjechië. Ze waren meteen fan van het concept, maar ook verbaasd dat er in België, toch hét bierland bij uitstek, niet iets gelijkaardig bestond. Het plan voor Bath & Barley was geboren.

Bij Bath & Barley kom je niet alleen om te ontspannen, je leert er ook bij over onze unieke biercultuur. Gasten krijgen immers uitleg over Belgische bieren, over de gerst en het gist die aan het bad worden toegevoegd én kunnen de hop kiezen waarmee ze zich een scrub kunnen toedienen. Voor deze laatste werken de initiatiefnemers met het Belgische Forrest Farm van de familie Lagache, 3e generatie hopkwekers uit het Waalse dorpje Waasten. Zij kweken maar liefst 11 soorten hop met elk hun eigen kenmerken. Bath & Barley koos voor de variëteiten Hallertau Mittelfruh (subtiel en kruidig), Cascade (citrus en pompelmoes) en 7784 (fruitig en exotisch). Deze laatste is trouwens een door de hopboer zelf ontdekte wilde hop. De naam is de postcode van het dorp Waasten. Forrest Farm levert alle hop in de vorm van gedroogde hopbellen. Deze worden dan vermalen om als scrub te kunnen worden gebruikt. Zo geven ze het best hun unieke aroma’s en heilzame werking af. Maar niet alleen de hop in je bad, ook het bier in je glas is 100% Belgisch. Standaard kan je je elk moment een Estaminet pilsbier uitschenken uit de tapkraan die naast je bad staat. Maar je kan ook een ‘beer flight’ bestellen. Dit is een thematisch proefassortiment van telkens drie bijzondere Belgische Bieren met foodpairing. Voor die laatste wordt er onder andere samengewerkt met de gerenommeerde chocolatier Frederic Blondeel.

Bath & Barley ligt in hartje Brussel, op 50m van de koninklijke St.-Hubertusgallerijen en op 300m van de Grote Markt. Het statige historische pand kreeg een luxueuze en warme inrichting met gebruik van veel hout, natuursteen en koper. WeWantMore, de Antwerpse designstudio die instaat voor het ontwerp, liet zich inspireren door de materialen die onlosmakelijk met de authentieke brouwcultuur verbonden zijn zoals koper, bruin getint glas en graan.