Eigen werknemers, beste overnemers volgens Choco en Febecoop

Crea / News

Een op drie Vlaamse kmo’s vindt moeilijk of geen overnemer. Toch is er een unieke optie voor duurzame overdracht met overnemers die het bedrijf zeer goed kennen: eigen werknemers. Omdat die keuze nog te vaak over het hoofd wordt gezien, ontwikkelde Choco een opmerkelijke sensibiliseringscampagne voor Febecoop, het kenniscentrum en adviesbureau voor sociaal-innovatief ondernemerschap, met de steun van Vlaams minister van Economie Jo Brouns.

De kernboodschap ‘Overnemers met de beste troeven? Je werknemers' komt voor Choco trouwens naar eigen zeggen recht uit het hart, aangezien het agency zelf een coöperatieve werknemersstructuur heeft. Heel wat ondernemingen zijn echter nog niet vertrouwd met overname door de eigen werknemers en kunnen bijgevolg het potentieel van hun werknemers als overnemers niet inschatten. "Daarom kozen we voor een duidelijke, eenvoudige metafoor: de troefkaart," vertelt Steven Pauwels van Choco. "Zoals een speelkaart heeft elke werknemer ook twee kanten – voor vandaag en morgen." Zo laat de campagne ondernemers in een oogopslag zien welke rol  hun medewerkers nu spelen, maar ook wat ze in de toekomst kunnen betekenen. 

De campagne wil eerst en vooral de kijk van ondernemend Vlaanderen verbreden. Het heil van een goede overname ligt niet per se buiten de bedrijfsmuren. "De experten van Febecoop begeleiden een realistisch overnametraject door werknemers, met de juiste financiering, realistische prijszetting en duidelijke taakverdeling," verduidelijkt Pauwels. "Zo weet elke partij perfect wat de
toekomst biedt." Ook minister Jo Brouns ziet alvast vele voordelen: "Werknemers kennen het bedrijf vaak door en door en zijn vertrouwd met de bestaande bedrijfscultuur, klanten en leveranciers - dat zijn belangrijke elementen om het bedrijf te laten voortbestaan," klinkt het. Dankzij de opvallende eenvoud is het campagne-idee toepasbaar in tal van online communicatietools: van sociale media, nieuwsbrieven tot e-mailingcampagnes. Wie interesse heeft, kan terecht op de overkoepelende website werknemerwordtovernemer.be voor alle troeven en mogelijkheden. Je kan je er laten inspireren door andere succesverhalen of een afspraak maken om samen met Febecoop een overdacht te bespreken of op te starten.