Einde roamingkosten mist doel niet

News / Research

beach smartphone (unsplash) Meerdere telecomoperatoren wijzen op het toegenomen gebruik van het internet in het buitenland. Daar heeft het einde van de roamingkosten binnen de Europese Unie voor gezorgd. Al lieten sommige Belgen zich verleiden om ook in Zwitserland onbevreesd het net op te gaan. Dat kostte wél wat geld, aangezien daar de roamingkosten overeind bleven.

De opmerkelijkste stijging valt te noteren in het mobiele dataverkeer. Steeds meer klanten op vakantie surfen en gebruiken hun favoriete apps zoals thuis, zien ze bij Proximus. Zo is het dataverbruik van Proximus-klanten in de EU (+ IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) in de maanden juli en augustus verzesvoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers volgen dezelfde trend als de recente bevindingen van Scarlet, dat al in mei 2016 besliste de roamingkosten te schrappen. Na een jaar zag de dochteronderneming van Proximus het gemiddelde gebruik van mobiel internet in het buitenland verviervoudigen. Ook het sms-verkeer is sinds het verdwijnen van de roamingkosten fors toegenomen. In vergelijking met dezelfde periode in 2016, noteert Proximus in juli en augustus een verdubbeling van het aantal tekstberichten. Het aantal buitenlandse oproepen binnen de EU is toegenomen met 30%. Het roamingverbruik van Belgen binnen de Europese Unie zit de laatste jaren in de lift. Vorig jaar al voerde Proximus, in lijn met een reeks wijzigingen in de Europese regelgeving, een forse verlaging van de roamingtarieven door. Ook toen ging deze beslissing gepaard met een toename van de dataconsumptie en het telefoonverkeer.Orange roaming

Afgelopen zomer maakten ook de Orange Belgium-klanten aanzienlijk meer gebruik van mobiel internet op hun reisbestemming: vier keer zoveel als in de zomer van 2016. Ze roamden net als thuis dankzij de nieuwe EU-regels voor roaming. Met een gemiddeld verbruik in roaming van 400 MB per klant per week in de EU profiteerden ze optimaal van hun bundel. We mogen dus vermoeden dat bij alle operatoren het internetgebruik vier- tot zes keer groter was. Alleen al in juli, wanneer de meeste Belgen op reis gaan, werd bij Orange-klanten in totaal meer dan 500 TB mobiel internet gebruikt in roaming, tegenover 125 TB in juli 2016. Om een idee te geven: 500 TB is het equivalent van 165 miljoen foto’s van elk 3 MB. Orange-klanten belden twee keer zoveel vergeleken bij vorig jaar en verzonden 1,6 keer zoveel sms'jes als in de zomer van 2016. Orange-klanten kunnen de minuten, het surfvolume en de sms'jes die in hun nationale bundel zijn inbegrepen gebruiken in de EU en acht extra regio’s: Monaco, Saint-Barthélemy, Vaticaanstad, San Marino, Noord-Cyprus, Jersey, Isle of Man en Guernsey.