ElaN Languages en OneLiner bundelen krachten

Communication / News

ElaN Languages uit Heusden-Zolder en OneLiner uit Sint-Niklaas bundelen voortaan de krachten. Dat leidt tot een stevige verdere consolidatie binnen de vertaalsector in de Benelux. De nieuwe entiteit wordt naar eigen zeggen de grootste 100%-Belgische taalspeler en nestelt zich zo meteen in de top 75 wereldwijd.

De fusie zorgt voor een aanzienlijk schaalvoordeel. ElaN Languages en OneLiner stellen samen ongeveer 45 medewerkers tewerk en beschikken over een bestand van zo’n 2500 externe vertalers en 400 trainers. De klantenkring en operationele werking van beide bedrijven zijn bijzonder complementair. Samen kunnen ze mooie referentieklanten voorleggen in zowel het b2b- als het overheidssegment. De mogelijkheden tot synergie zijn legio, zowel op operationeel vlak als inzake sales en communicatie. Beide spelers vonden elkaar al snel in hun innovatieve en technologische aanpak, waarvan klanten optimaal meegenieten. ElaN Languages en OneLiner benutten de komende maanden om op alle vlakken best practices in kaart te brengen en uit te wisselen, en om een robuuste structuur uit te werken voor verdere groei. Beide entiteiten behouden daarbij hun unieke identiteit en blijven een onafhankelijke koers varen. Beide taalexperts zien naast schaalvergroting aanzienlijke mogelijkheden om hun slimme onlineoplossingen uit te breiden. Het doel: klanten een kwalitatief hoogstaande maar betaalbare dienstverlening aanbieden. Ook de bestaande klanten van beide vertaalbureaus halen uiteraard voordeel uit de fusie: ze profiteren voortaan via hun vertrouwde aanspreekpunten en kanalen van een nog efficiëntere service en een bredere waaier aan taaloplossingen.

De nieuwe groep heeft de ambitie om dé referentie te worden voor betaalbaar, kwalitatief vertaalwerk op de Benelux-markt. Zo heeft de combinatie ElaN Languages-OneLiner onlangs een meerderheidsparticipatie verworven in Password BV, een bekende naam op het vlak van kwaliteitsvertalingen in Nederland. Zo beschikt de groep meteen over een springplank om de Nederlandse markt te veroveren, die in volle omwenteling is. Op korte termijn worden trouwens vergelijkbare initiatieven opgezet in zowel België als Nederland om die groeiambitie kracht bij te zetten.

ElaN Languages, opgericht in 1990, verzorgt vertalingen, meertalige copy en SEO voor bedrijven en overheidsdiensten. ElaN Learning, de trainingstak van ElaN Languages, staat voor taal-, communicatie- en soft skills-opleidingen op maat. ElaN Languages heeft zijn hoofdkwartier in Heusden-Zolder en telt vestigingen in Louvain-la-Neuve en Brussel. Na een managementbuy-out in 2018 koos huidig CEO Robrecht Beliën er resoluut voor om het aanbod en de dienstverlening verder te digitaliseren en professionaliseren. OneLiner Translations werd in 2000 opgericht door Koen De Smet, die als zelfstandig vertaler zijn klanten een bredere waaier aan talen wou aanbieden. Met een gezonde mix van overheids- en kmo-klanten en een van meet af aan resoluut virtuele organisatie groeide OneLiner op korte tijd uit tot een geduchte challenger van de gevestigde waarden binnen het Belgische vertaallandschap.

Foto: V.l.n.r. Geert De Blende (OneLiner), Koen De Smet (OneLiner), Robrecht Beliën (ElaN Languages).