Naar jaarlijkse gewoonte vindt tijdens de eerste zondag van de lente de Eneco Clean Beach Cup plaats. Uitvalsbasis voor de negende editie van de grote strandschoonmaak dit jaar was Blankenberge. Maar ook op zestien andere locaties aan onze kust werd vandaag duchtig strandafval en zwerfvuil opgeruimd. Bijna vrijwilligers haalden samen meer dan 5,5 ton afval op over een afstand van De Panne tot Zeebrugge. Vooral plastic als flessen, zakjes en allerhande verpakkingen werden het meest gevonden, naast materiaal uit de visserij, sigarettenpeuken, piepschuim en blikjes. Onder andere staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer, Europees commissaris Karmenu Vella en North Sea Chef Filip Claeys staken mee de handen uit de mouwen. En eventbureau Fast Forward, natuurlijk, verantwoordelijk voor de hele organisatie.
« Door een strandwandeling met een lenteschoonmaak te combineren, kunnen we op een aangename manier mensen op het groeiend probleem wijzen van afval dat op strand slingert en hoofdzakelijk uit zee aanspoelt, » vertelt organisator Sven Fransen. « Zolang het nodig is, zullen we opruimen, maar we zijn het eigenlijk wel wat beu en willen naar de bron gaan om die droog te leggen. Daarom focussen we dit jaar op concrete oplossingen, groot of klein, met vallen en opstaan. Iedereen kan overal zijn verantwoordelijkheid nemen, maar we willen de kustgemeentes het goede voorbeeld laten geven en hen aansporen om actie te ondernemen. »
Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen trok bij alle kustgemeenten aan de bel om zélf aan oplossingen tegen strandafval en zwerfvuil te werken. Mooimakers, een initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort, deelt 20.000 euro uit aan de kustgemeentes die vandaag het grootste aantal mensen kunnen overtuigen om mee op te ruimen. Een externe vakjury met daarin North Sea Chef Filip Claeys, Christophe Degrez (ceo van Eneco), Els Gommeren (Mooimakers), Vicky Van Geel (adviseur Noordzee), Roland Moreau (Directeur Generaal Milieu binnen Volksgezondheid) en kunstenares Inge Cornil en onder leiding van de Gentse professor milieutoxicologie Colin Janssen, boog zich over de originaliteit en kwaliteit van elk initiatief en bepaalt zo welke kustgemeente met de grootste cheque aan de lente(schoonmaak) kan beginnen. Uiteindelijk kregen De Haan en Bredene elk 10.000 euro.
Naast de geldprijs werd ook de Eneco #NXTGEN award uitgereikt. Negen jonge Eneco ambassadeurs (9- tot 12-jarigen) reikten tijdens de opruimactie een award uit ter waarde van 5.000 euro aan het initiatief dat de beste waarborgen biedt voor de toekomst van de jongste generaties. Die award ging naar Zeebrugge.