Er zit meer in een spotje dan je denkt

Media / News

Radio is nog steeds een medium met een groot bereik, en adverteerders schatten radioreclame dan ook nog steeds naar waarde – al benutten niet alle merken het volledige potentieel ervan.

Radioreclame? Prima, maar toch nog onderschat? Volgens ceo Yves Gerard moest de Franstalige regie RMB de voorbije jaren zware klappen incasseren: “Tijdens de coronacrisis werd er veel minder geïnvesteerd, en radio heeft langs Franstalige zijde ook iets meer moeite gehad om uit het dal te kruipen dan pakweg televisie,” stelt hij. “Nochtans blijft het een van de weinige massamedia waar communicatie redelijk snel resultaten kan opleveren. De productie van radiospots is ook duurzamer dan die van audiovisuele content, en bovendien is radio een lokaal medium bij uitstek – zelfs de grote, internationale merken moeten lokaal produceren als het op radioreclame aankomt. Onze creatieve bureaus kunnen daar dus nog echt hun ei kwijt.” Waarom de investeringen in radioreclame vandaag dan toch niet meer op het niveau van vóór 2020 zijn? “Er zijn natuurlijk de opeenvolgende crisissen geweest, met de oorlog in Oekraïne en de koopkrachtproblemen. Zeker de automobielsector, die toch van oudsher een belangrijke rol bekleedt in ons klantenbestand, heeft daaronder sterk geleden. En ook retail schakelt tegenwoordig iets meer over op televisie,” klinkt het.

Efficiëntie

Dat radioreclame volgens Gerard niettemin zeer effectief blijft voor activatie en om mensen naar de winkels te lokken, zal ook Rudi Janssens (sales director radio en tv bij Var) niet ontkennen. “Maar toch kan radio meer doen dan dat,” nuanceert hij. “Niet alleen kunnen nieuwe merken op relatief korte termijn via de radio naamsbekendheid opbouwen, maar bovendien zien we dat radioreclame in landen als het Verenigd Koninkrijk ook met succes wordt gebruikt voor branding en positionering. Dat mis ik nog wel een beetje in ons land – nochtans zijn er ook hier voorbeelden van merken die op een zeer creatieve manier met het traditionele spotje omspringen. Adverteerders als Gamma of Humo zijn daar al zeer lang mee bezig.” Daarom doet hij een warme oproep aan adverteerders om ook bij radioreclame op de lange termijn te denken: wie investeert in een sterke audiostrategie en dito sonic branding, die kan daarvan volgens Janssens misschien wel jarenlang de vruchten plukken.

>>> LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE