Eurydice Gysel (CZAR): ‘Waar blijven die goed gemaakte, grappige spots?”

Producer Eurydice Gysel van productiehuis CZAR zetelde voor België in de Film Craft-jury van Cannes Lions 2022. Iederéén wordt verleid door het doorleefde vakmanschap waar deze categorie voor staat, maar om de ware draagkracht van de kunde en het meesterschap àchter de looks van een productie juist te kunnen inschatten, heb je specialisten nodig. Net zoals je die nodig hebt om een film te maken. En daar wringt het schoentje wat, vindt Gysel in een interview met Peter Lissens.
Je zat als producer in de Film Craft-jury. Da’s de koninginnencategorie, én een perfecte match. Niet elk jurylid zit in een jury die ‘m zo op het lijf is geschreven.
“Mmm. Film Craft is wel een van die jury’s die wel altijd uitsluitend uit juist zeer goed gecaste juryleden bestaat, denk ik. Een art director kan perfect spots beoordelen in een radio-jury, maar de kunde achter Film Craft is heel technisch. Het gaat daar niet over een concept of een idee, maar over heel veel productionele elementen die perfect op elkaar inhaken. Dus in zo’n jury zal je altijd wel in het gezelschap zijn van specialisten, denk ik…”
Welke elementen zijn dat dan?
"Storytelling, cinematografie, regie, sound design, casting, colour grading, muziek… Zoveel elementen dat elk element apart beoordeeld wordt. Ik zat in de Film Craft jury voor regie. Goede storytelling springt er altijd uit. Een echt goed verhaal, daar begint het altijd mee. Maar daar heb ik er te weinig van gezien, vind ik.”
Wat waren de belangrijkste thema’s die je zag passeren?
"Tijdens een filmjury zie je de thema’s passeren die internationaal leven in verschillende gemeenschappen. Wapenhandel en wapenwetgeving waren onderwerpen die we een aantal keer zagen passeren door de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. De gevolgen van Covid ook, uiteraard. Mijn favoriet was er een die op dat thema inspeelt:‘The Wish’, een spot voor Penny, een Duitse retailketen."
Waren er bepaalde trends in film?
"Een trend die ik zag - net als elk film-jurylid met wie ik praatte, was de volledige teloorgang van humor. Iedereen vroeg zich voortdurend af ‘waar blijven nu toch de grappige, goed gemaakte commercials?’. Een andere trend is volgens mij, dat minder en minder schijnen te begrijpen wat ‘Film Craft’ eigenlijk is. Het woord zegt het nochtans zelf: ‘craft’, vakmanschap, uitzonderlijk goed gemaakt. Maar veel van het ingestuurde werk was simpelweg banaal. Daar kwam geen enkele vorm van ‘craft’ aan te pas. Zo was er een reeks van acht filmpjes van tien seconden, voor dezelfde adverteerder: wat beeldjes hip achter elkaar gezet, wat trashy graphics erover en een cool muziekje eronder. Dat is geen craft… Dat is bijna het diametraal tegenovergestelde ervan. En dat wordt dan acht keer ingestuurd…”
Waar kijk jij zelf naar, naast de richtlijnen van de jury?
“De handtekening van de regisseur. Dat vind ik erg belangrijk. Een eigen stijl, een visuele flair, persoonlijkheid, een herkenbare manier om een verhaal te vertellen, een visie. Regie is een vak en een talent. Het is niet zomaar een script in beeld gieten en beelden ‘shot-tegenshot’ achter elkaar zetten. Dat is het echt niét. Dat zou het niet mogen zijn, maar dat is het tegenwoordig te vaak wél. Zeker in België.”
Hoe komt dat?
“Er zijn verschillende redenen, denk ik. Soms zijn de creatieven zo overtuigd dat ze hun idee zijn ultieme vorm hebben gegeven, dat er geen enkele ruimte meer is voor dialoog of voor evolutie in het script. Een andere oorzaak is dat scripts tegenwoordig vaak ge-pretest worden. Dan hebben we dus een script dat we op basis van de interpretatie van een testpanel letterlijk moeten verfilmen. Je ziet over het algemeen dat er steeds minder ruimte is voor humor en voor durf. Voor creatieve vrijheid in een verfilming. Over het algemeen kan je zelfs zeggen: ‘hoe groter het budget, hoe banaler de film wordt’. Da’s geen ijzeren wet, natuurlijk, maar vaak gaat het toch wel die richting uit. Misschien zijn mensen bang om hun job te verliezen als ze buiten de lijntjes kleuren in deze tijden? Voor ‘Equal Pay Day’ hadden we een heel klein budget en daar kregen we carte blanche. En die spot heeft hier vorig jaar goud gewonnen…”
Stel dat dat je de kans kreeg om een warme oproep te doen aan bureaus, creatieven en klanten, om het tij te helpen keren, wat zou je dan zeggen?
“Gesteld dat ik die kans kreeg… dan zou ik een oproep doen voor meer durf in de ideeën, om regisseur en productiehuis vroeger in het proces te betrekken en open te communiceren. Om dingen te bediscussiëren en samen beter te maken. Om sàmen aan een idee te werken. Maak terug ideeën die all the way gaan. En breng de humor terug. Volgens mij gaan we dan efficiënter werken, beter werk maken, met z’n allen meer plezier beleven aan onze job.”
De favoriete film van Eurydice:
Blijf hier dagelijks op de hoogte van updates over Cannes Lions 2022.
Content created by Superkraft in samenwerking met Lionscreativity
Marketing and Admissions Director - The British School of Brussels
We’re looking for a Marketing & Admissions Director to join our amazing team at The […]
Customer Engagement Strategist - Christelijke Mutualiteit
Bedrijfsomschrijving Werken bij CM, is werken met goesting. Want bij CM heb je […]
Account Manager - RMB
Wij zijn op zoek naar een Account Manager Wij zoeken een Account Manager […]
Sales Manager Digital Solutions - Ads & Data
We zijn namelijk opzoek naar een Sales Manager Digital Solutions. Ads & Data, de […]