Facebook laat externe bereiksmeting toe

Communication / Media / News

Facebook

Facebook kondigde vorige week vrijdag aan dat het voortaan haar bereiksmeting zal laten doen door een derde instantie. « Voortaan zal een audit van het Media Rating Council (MRC) toekijken op de juistheid van de informatie die we doorgeven aan onze partners, » schreef het sociale medianetwerk in een bericht op haar website.

Dat doet Facebook vanwege de forse kritiek die het in 2016 kreeg op haar gebrek aan transparantie. Zo kwamen er vorig jaar fouten aan het licht in de bereiksmetingen die Facebook gecommuniceerd had naar adverteerders en bureaus, cijfers die van belang zijn voor de reclame-inkomsten. Facebook gaf in september toe dat het gedurende twee jaar verkeerde informatie meegaf over de weergaven van haar video’s. Die werden met zo’n 60 tot 80% overschat, hoewel er bij de internetgigant altijd beweerd werd dat de gefactureerde prijs van reclame op haar netwerk niet op deze cijfers werd gebaseerd.

Na de onthulling van de fouten heeft het sociale netwerk echter meteen laten weten dat ze stappen zouden ondernemen om de problematiek aan te pakken. Daarom wil Facebook in de toekomst gedetailleerdere gegevens vrijgeven over het bereik van reclames op hun netwerk en op Instagram. Verder wil het later dit jaar ook twee nieuwe betaalopties voorstellen gelinkt aan de effectieve kijktijd van reclamespots.