FamousGrey en Helan pleiten voor meer zelfliefde (en masturbatie)

Crea / News

De Vlaming is behoorlijk hard voor zichzelf. Uit een recente bevraging in opdracht van Helan Onafhankelijk ziekenfonds over zelfliefde blijkt dat 1 op 3 Vlamingen zichzelf een onvoldoende geeft. Mild zijn voor je lichaam en geest is nochtans een must voor je weerbaarheid. Met de actie #14dagenzelfliefde breken Helan en FamousGrey, met Valentijn in het verschiet, een lans voor meer zelfliefde. 

In een zinnenprikkelende sensibiliseringscampagne die een masturberende vrouw toont, wil Helan duidelijk maken dat Valentijn niet alleen maar rond de liefde voor een ander moet draaien.

“Integendeel, de belangrijkste relatie die je hebt in je leven, is die met jezelf,” zegt Rik Selleslaghs, CEO van Helan Onafhankelijk ziekenfonds. “We willen zelfliefde bespreekbaar maken, in al haar facetten. Een spot die masturbatie op een liefdevolle manier in beeld brengt, hoort daar bij. We willen laten zien dat het helemaal oké is om jezelf graag te zien. Mentaal. En fysiek. En zonder schuldgevoel. Je verdient zelf evenveel liefdevolle aandacht als de mensen rondom jou.”  

1 op 3 Vlamingen voelt zich soms een mislukkeling, de helft durft er niet over praten 

Dat zelfliefde, of het tekort daaraan, een impact heeft op je mentaal welzijn, blijkt uit een onderzoek van Helan. Maar liefst  34% van de Vlamingen geeft zichzelf een onvoldoende (een 6 op 10 of minder) - bij vrouwen neemt dat percentage nog toe tot bijna 40%. 1 op 3 zegt zich soms tot heel vaak een mislukkeling te voelen.  

45% van de Vlamingen geven aan dat ze zich soms niet slim genoeg voelen, en bijna de helft (47%) zegt bij problemen vaak de schuld op zichzelf te steken. 40% vergelijkt zich regelmatig met anderen en bijna de helft denkt dat anderen makkelijker door het leven gaan. 

Daarover praten blijkt voor velen erg lastig. De helft van de ondervraagden geeft aan dat het moeilijk is om over problemen en kwetsbaarheden te praten en dat ze willen leren hoe ze meer respect kunnen opbrengen voor zichzelf. Alleen weten ze niet goed waar te beginnen. 

Welzijn begint bij jezelf graag zien 

Jezelf graag zien, het is niet vanzelfsprekend, zo weet Cedric Arijs, psycholoog bij de Helan Luisterlijn. “Begrip en mildheid tonen voor iemand die iets meemaakt: we vinden het allemaal heel normaal. Anders is het als het over jezelf gaat. Maar als je jezelf graag ziet, en zorg draagt voor jezelf – mentaal én fysiek – heb je ook meer armslag om voor de mensen om je heen te zorgen. Zelfliefde is dus allesbehalve egoïstisch.” 

“Als ziekenfonds plaatsen wij mentaal welzijn op dezelfde hoogte als fysiek welzijn. Het moet beter, en het kan beter. Daarom zetten wij volop in op preventie met deze campagne, met terugbetalingen voor de psycholoog of met laagdrempelige en gratis toegang tot hulp via de Helan Luisterlijn,” voegt CEO Rik Selleslaghs toe.  

De campagne startte woensdag 1 februari in cinema en vandaag volgt televisie en online media, alsook een PR-campagne in de pers en via influencers. En omdat van jezelf houden niet alleen over masturbatie gaat, heeft Helan een programma ontwikkeld met tips en activiteiten om je gevoel van eigenwaarde en welzijn te versterken. Dit programma is niet alleen beschikbaar voor leden maar kan door iedereen gevolgd worden op helan.be/nl/zelfliefde

Credits

Client: Helan 
​Client: Ariane Collard, Sarah Masschelein, Lynn Pellens, Vanessa Raes
Agency: FamousGrey 
​CEO: Francis Lippens
​Executive Creative Director: Peter Ampe
​Creative Director: Laurie Lacourt 
​Creative team: Vanessa Hendrickx, Antoine Wellens
​Account Director: Olivia Naudts 
​Account Manager: Lies Bernaer 
​Account Executive: Silke Galle  
​Brand strategist: Aze Van Coillie 
​Digital Strategist: Wies Dickens 
​Production company: Hamlet 
​Director: Angelo Cerisara 
​DOP: Wim Vanswijgenhoven
​Executive producer: Jason Felstead & Ruben Goots
​Producer: Robin Paul
Post-production: FamousGrey Productions 
​Head of production: Myriam Maes
RTV Producer: Marie Libouton
​Offline editor: Gilles Desplanque & Sven Vanhee
PR agency: Famous Relations
​PR contact: Stephanie Van Bets, Astrid Jacobs, Zoë Cnaepkens, Déborah de Klerck
Media agency: Mindshare
​Media contact: Tina Tribout