Fantastic onderzoekt impact corona op employer branding

Communication / News / Research

Donderdagavond 12 maart 2020. De Belgische regering kondigt een ‘lockdown light’ aan. De maatregelen hebben een enorme impact op ons professioneel leven. Als bureau met focus op employer branding en rekruteringscommunicatie deelt ook Fantastic in de klappen: verschillende jobevents worden geannuleerd, campagnes gepauzeerd, rekruteringen vertragen. Het team zit met veel vragen: Hoe reageren verschillende sectoren? Hoe veranderen prioriteiten? Wat betekent dit voor het tempo van rekruteren?

Om concreter zicht te krijgen op de gevolgen op vlak van HR en recruiting, lanceerde Fantastic een online survey. Die werd afgenomen bij HR-beslissingsnemers van 41 Belgische organisaties tussen 7 en 24 april 2020, drie weken na het afroepen van de maatregelen naar aanleiding van de inperking van het coronavirus in België.

Wanneer het bureau keek naar de spreiding van de werkorganisatie op basis van het type medewerkers, viel op dat het voornamelijk in organisaties is waar zowel arbeiders als bedienden werken dat nog steeds heel wat medewerkers op de baan (53% vs. 19%) of in een andere omgeving (58% vs. 24%) aan de slag zijn. Maar ook het aandeel organisaties waar nog op kantoor gewerkt wordt, is groter bij organisaties waar zowel arbeiders als bedienden aan de slag zijn (84% vs. 33%). Een mogelijke verklaring is dat organisaties een vast aanspreekpunt op de werkvloer willen aanbieden voor wie als arbeider aan de slag is.

De dienstensector, en in mindere mate ook de voeding en telecom, IT & internet lijken hardst getroffen door werkvermindering: daar werd vaker dan gemiddeld beroep gedaan op tijdelijke werkloosheid. In de openbare sector werd geen tijdelijke werkloosheid toegepast, maar kon wel een beroep gedaan worden op dienstvrijstelling met behoud van loon.

Fantastic vroeg aan de respondenten om een top 3 van prioritaire uitdagingen voor HR aan te duiden. Voor de aankondiging van de maatregelen bestond de top drie uit rekrutering, employer branding en efficiëntie van HR processen. Die top 3 is nu grondig door elkaar geschud, sinds de maatregelen verschoof de aandacht naar het organiseren van thuiswerk, communicatie naar medewerkers en organisatie van de workforce. Daarnaast kwam er ook de factor van angst voor besmettingen en ging er meer aandacht naar de financiële situatie van de organisatie en de productiviteit van medewerkers. De link tussen productiviteit en engagement van medewerkers wordt blijkbaar nog niet gelegd, want de aandacht voor betrokkenheid van medewerkers bleef gemiddeld even groot.

Interne communicatie is dus enorm belangrijk in tijden van crisis en ook bij HR gaat er veel aandacht naar deze kwestie. Maar via welke kanalen verloopt die dan, nu er heel wat meer afstand tussen medewerkers zit? Face-to-face meetings gebeuren nog maar bij 10% van de organisaties. Print nieuwsbrieven en ad valvas aankondigingen verliezen vanzelfsprekend ook aan belang.

De digitale toepassingen daarentegen leven op: videoconferentie tools beleven gouden tijden, Daarnaast gaan bedrijven meer dan voor de maatregelen aan de slag met chatgroepen, collaboration tools en applicaties voor interne communicatie. Deze kunnen inderdaad een waardevol medium zijn in crisistijden om desk én non-deskmedewerkers te bereiken. Het bureau zag ook dat verschillende leveranciers voor dergelijke tools variaties voor crisiscommunicatie op de markt brachten en veel aandacht schenken aan reboarding van medewerkers op weg naar ‘het nieuwe normaal’.

De volledige studie kan u inkijken via de website van Fantastic.