Farmboy wordt Vrijdag!

Communication / Crea / News

Vrijdag is na de beste dag van de week voortaan ook de naam van een creatief bureau uit Gent. Het team van drie creatieven van het bureau, dat zich profileert met hoofdletters en een uitroepteken, VRIJDAG! dus, is naar eigen zeggen gul met film, animatie, foto of karton waar men een verhaal uit knipt. Eentje dat het bureau maakt met lijnen, woorden en figuren, voor klanten die meer zoeken dan de standaard. Het trio dat het bureau leidt en het bijbehorende team freelancers in het gareel houdt, liep zich de vorige jaren warm onder de naam Farmboy. Het vertrek van Mike Van Cleven uit het bedrijf was een uitnodiging om zowel aanbod als cliënteel te herdefiniëren. “Het weekend moet nog komen, maar je kan het al ruiken. Ogen dicht en de scenario’s komen eraan gemarcheerd.” Dat gevoel wil Vrijdag! vatten in elke productie die bij haar/hem buiten rolt. “We willen mensen blij maken,” vat art director Aykan Umut samen.

Marlies Vandenbulcke is kersvers managing director van Vrijdag! dat met een team van drie M/V sterk video’s en animatie produceert: “We willen doen waar we goed in zijn. De ideale klant is er één die ons vertrouwen geeft in het creatieve en begrijpt dat we ons beste werk leveren als de vraag niet te sterk is afgelijnd.” Vrijdag! werkte zichzelf in een paar maand tijd al in de kijker met uiteenlopende projecten. Ze gaven een nieuw gezicht — of beter: een oog — aan Kijkwijzer, die jongeren en niet-zo-jongeren wegwijs maakt in welke bioscoopfilms voor hen geschikt zijn. Pure animatie die een duidelijke boodschap koppelt aan een figuurtje dat estheten zal bekoren. Voor gipswandenproducent Gyproc maakt het bureau dan weer een employer branding video die één grote optische illusie is. Special effects gebruikten ze niet, wel een resem getalenteerde pleisteraars en een strak script.

Naast commerciële opdrachten stopt Vrijdag! graag tijd in videowerk dat het creatief carte blanche geeft. De clip voor ‘Ricky’ van Gentse noiserockers Raketkanon, bijvoorbeeld, bewijst dat groots effect niet hoeft te leunen op een groot budget — en dat zelfs monnikskapsels een comeback kunnen maken. Met een uitgebreid netwerk aan freelance talent maakt Vrijdag! het mogelijk om van de core business welkome uitstapjes te maken richting fotografie, branding en andere visuele Spielerei.

Raketkanon