Fast Forward blijft opruimen

Communication / News

Eneco Clean Beach ClubPer jaar komt er wereldwijd miljoenen ton plastic afval in zee terecht. Dat blijkt nog maar eens uit een onderzoek van het Wereld Natuur FondsFast Forward schaart zich al jaren achter deze problematiek met de grote strandschoonmaak Eneco Clean Cup. Een aanpak die nu ook het hele jaar wordt doorgetrokken.
Eneco Clean Beach ClubTijdens de zomer neemt de vervuiling in onze zeeën zelf nog toe en Belgische surfers zien hun speeltuin al langer dan vandaag in een stort veranderen. Om het hele jaar door zwerfvuil en strandafval aan te pakken werd het duurzaamheidslabel ‘Clean Beach Club’ in het leven geroepen. “Want de clubs willen surfen op golven, niét op afval,” zeggen Sven Fransen van de Eneco Clean Beach Cup, Geert Uytterhoeven van de Ostend Sailing & Phare East en Tommy Maenhaut van de federatie Wind- & Watersport Vlaanderen.
Eneco Clean Beach ClubZeventien surfclubs langs de Belgische kust ondernemen concreet actie. Plastic rietjes en roerstaafjes bannen, individuele verpakkingen beperken, herbruikbare bekers gebruiken tijdens evenementen of aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen tijdens zomerkampen zijn enkele van de vele mogelijke acties. Maar er is meer: er worden ook strandasbakjes aan zonnekloppers uitgedeeld en er komen ook rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de Proper Strange Zak, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om dan daarin strandafval te verzamelen.
Eneco Clean Beach ClubAl die actiepunten werden verzameld op een houten bord dat in de clubs komt te hangen. Wanneer een club aan een actie voldoet, wordt dat aangeduid op het bord. Om het duurzaamheidslabel Clean Beach Club te krijgen moeten clubs minstens twee opruimacties per jaar organiseren, de peukenproblematiek aanpakken en vijf veranderingen doorvoeren richting minder plastic.