Flanders DC focus voortaan op design en mode

Communication / Design / News

Op 5 januari zakten Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns, administrateur-generaal van VLAIO Mark Andries, managing director van Flanders DC Pascal Cools en voorzitter van de Raad van Bestuur Peter Vavedin af naar Tongeren. In de hoofdzetel van Ambiorix, het oudste schoenenlabel van ons land en tevens het bedrijf waarvan Peter Vavedin CEO is, ondertekenden zij de overeenkomst die Flanders DC bevestigt als het nieuwe Vlaamse design- en modecentrum. ​Flanders DC ondersteunde voorheen ondernemers uit alle creatieve sectoren, maar op voorstel van minister Brouns zal de organisatie nu alle middelen inzetten op design en mode. ‘Zo kunnen we onze steun en expertise doelgericht inzetten met meer impact,’ aldus minister Brouns. Vlaanderen krijgt met Flanders DC dus een eigen design- en modecentrum. Ondernemers en bedrijven uit andere creatieve sectoren die ondersteuning zoeken, vinden voortaan ondersteuning bij andere initiatieven in Vlaanderen. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) biedt aan alle culturele en creatieve sectoren op haar website een overzicht van organisaties en programma’s hen verder kunnen helpen, naast de cijfers van de impactstudie en de link naar creatievesector.be, en een link naar de subsidieleidraad. Bedrijven binnen creatieve sectoren die op groei en op innovatie gericht zijn, zullen met VLAIO bedrijfsadviseurs in contact gebracht worden.

Flanders DC, opgericht in 2004, had sinds 2016 de opdracht van de Vlaamse overheid om 'creatief Vlaanderen' ondernemender te maken. Ondernemers uit alle creatieve sectoren, zoals mode, design, games, marketing, media, architectuur, film, muziek en kunsten, konden bij de organisatie terecht voor zakelijk advies, deelnames aan beurzen, zakelijke opleidingen of managementinstrumenten. Flanders DC is ook co-organisator van de Belgian Fashion Awards en de organisator van de Henry van de Velde Awards, de belangrijkste designprijzen in ons land.

Op voorstel van minister van economie en innovatie Jo Brouns zal Flanders DC zich vanaf 2023 dus volledig toeleggen op twee creatieve sectoren, met name design en mode. Met een gerichte focus kan de ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid immers met meer impact ingezet worden. De organisatie had al een groot engagement naar deze twee sectoren door de eerdere integratie van Design Vlaanderen en Flanders Fashion Institute in het grotere geheel van Flanders DC. Verder bieden vooral deze beide sectoren heel wat meerwaarde voor de Vlaamse economie. Zo zijn ze samen goed voor de realisatie van meer dan 86.000 jobs. Designers en designbureaus spelen bovendien ook een grote rol in de zoektocht naar innovatie in andere sectoren waardoor extra focus op de sector dus ook voor spill-overeffecten gaat zorgen. Design kan immers ook een belangrijke hefboom zijn voor innovatie in andere sectoren en bedrijven.

Op de foto: Mark Andries, minister Jo Brouns, Peter Vavedin en Pascal Cools.