Fledge en Freedom United werpen licht op de wrede realiteit achter het WK in Qatar

Crea / News

In een krachtige, korte video die voorafgaand aan de opening van het WK 2022 wordt gelanceerd, worden fans opgeroepen om, telkens wanneer ze een speler zien vallen, stil te staan bij de arbeiders die zijn uitgebuit tijdens de bouw van een van de meest controversiële sportcompetities van de afgelopen decennia.

Beschuldigingen van dwangarbeid en uitbuiting van laagbetaalde arbeidsmigranten in Qatar hebben een schaduw geworpen over het WK dat deze zondag van start gaat. Niet alleen hebben vele duizenden arbeiders geleden onder uitbuiting die grenst aan dwangarbeid, verschillende anderen lieten zelfs het leven om het sportevenement mogelijk te maken. Een groot aantal arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de bouw, de horeca en andere belangrijke infrastructuursectoren die nodig zijn om dit toernooi tot stand te brengen, zijn het slachtoffer geworden van misbruik zoals schuldslavernij, loondiefstal en het verbod om van werkgever te veranderen. Ze werden gedwongen om buitensporig lang te werken, hun identiteitsdocumenten werden achtergehouden door gewetenloze werkgevers... Werknemers die dapper voor hun rechten opkwamen en hun onbetaalde loon opeisten, zijn naar verluidt gearresteerd en gedeporteerd uit Qatar.

De laatste tijd is er steeds meer druk uitgeoefend op organiserend comité FIFA en gastland Qatar door mensenrechtenorganisaties, supportersverenigingen, politici en individuen uit de hele wereld. Maar met uitzondering van de Australische en Deense voetbalteams aarzelen de meeste spelers om zich over de kwestie uit te spreken.

Een nieuwe campagnefilm van Freedom United en productiehuis Fledge werpt een licht op de wrede realiteit achter het WK in Qatar, door te stellen dat elke val van de voetballers op de grond een symbolische daad van protest is om de arbeiders te herdenken die tijdens de bouw van dit WK zijn gevallen. Omdat ze een integraal onderdeel van het voetbalspel vormen, zullen deze valpartijen hoe dan ook plaatsvinden en als zodanig een niet te stoppen en voortdurende vorm van symbolisch protest vertegenwoordigen.

De film werd geregisseerd door Maria Leon en uitgevoerd door de Deense 3D-artist Bondo. De VO werd opgenomen door Sonhouse, die ook de sound effects verzorgde, aangevuld met een onder de huid kruipende soundtrack van Frans artiestenduo The Blaze.

Deze campagne moedigt voetbalfans aan hun stem te laten horen voor eerlijk voetbal, op alle mogelijke fronten. Niet alleen om tragedies als deze in de toekomst te voorkomen, maar ook om te zorgen voor compensaties voor het geleden leed van de arbeidsmigranten in Qatar. Daarom roepen meer dan 100.000 leden van de Freedom United-gemeenschap - 's werelds grootste gemeenschap die actie voert tegen moderne slavernij - Qatar op om de wetgeving ter bescherming van arbeidsmigranten tegen dwangarbeid in de toekomst daadwerkelijk uit te voeren. Als onderdeel van de campagne #PayUpFIFA roepen meer dan 5.000 leden van de Freedom United-gemeenschap de nationale voetbalbonden ook dringend op om de toenemende druk op de FIFA te ondersteunen om een compensatiefonds van ten minste 440 miljoen dollar op te richten - een bedrag gelijk aan het prijzengeld van het toernooi - voor uitgebuite arbeidsmigranten en de families van degenen die zijn omgekomen.

“Wat triest is om te zien in dit verhaal is het feit dat deze tragedie te voorkomen was,” zegt Diederik Jeangout, creative partner bij Fledge. “Als filmmakers is het onze taak om de tijd te nemen om bij de situatie stil te staan, te analyseren waarom en hoe dit allemaal is gebeurd, en om deze gelaagde maatschappelijke kwestie samen te vatten in een kernboodschap die mensen raakt. Door een nieuwe draai te geven aan een verhaal dat al verschillende keren is verteld, maar het risico liep de interesse van mensen te verliezen, denken we dat deze campagne een nieuw publiek aanspreekt dat momenteel niet noodzakelijkerwijs geïnteresseerd is in mensenrechtenkwesties als deze.”

“Arbeidsmigranten in Qatar hebben verschrikkelijke mensenrechtenschendingen moeten ondergaan om ons het wereldkampioenschap voetbal te geven. De kosten daarvan zijn te hoog,” aldus Miriam Karmali, advocacy manager bij Freedom United. “Duizenden hebben melding gemaakt van erbarmelijke werkomstandigheden en uitbuiting die neerkomt op dwangarbeid. De FIFA zal naar verwachting miljarden binnenhalen met het toernooi, dus het opzetten van een compensatiefonds voor uitgebuite arbeiders en de families van de overledenen is wel het minste wat ze kunnen doen. Qatar moet er nu voor zorgen dat de maatregelen om arbeidsmigranten te beschermen tegen uitbuiting effectief worden gehandhaafd en door de werknemers ter plaatse worden gevoeld. We hopen dat we door het delen van deze video de ervaringen van arbeidsmigranten onder de aandacht kunnen brengen en druk kunnen blijven uitoefenen op Qatar en de FIFA om het juiste te doen.”

Link naar de petitie.

Credits

Production company: Fledge
Creative Partner: Diederik Jeangout
Managing Partner: Roeland Jeangout
Director: Maria Leon
3D artist: Bondo
Sound Studio: Sonhouse
Music: The Blaze