Flow Pilots vergroot verkeersveiligheid met Buck-e

Communication / News / Retail

Veilige, gezonde schoolomgevingen creëren en tegelijk de lokale middenstand een stevige duw in de rug geven? Buck-e, een oplossing van het Antwerpse technologiebedrijf Flow Pilots, beloont kinderen als ze te voet of met de fiets naar school gaan. Ze verdienen digitale munten die ze kunnen uitgeven bij de handelaars in de gemeente. Scholen die met Buck-e aan de slag gingen, zagen het aantal wandelende en fietsende leerlingen met gemiddeld 50 procent stijgen.

Veel gemeenten worstelen met druk autoverkeer in schoolomgevingen. Op vraag van de gemeente Bonheiden werkte Flow Pilots daarom een systeem uit dat kinderen aanmoedigt om vaker te voet of met de fiets naar school te komen. Met behulp van innovatieve technologie ontwikkelde het Antwerpse bedrijf het beloningssysteem Buck-e. Ouders die hun kinderen registreren op de website ontvangen een RFID-chip (radio frequency identification chip) die ze aan de fietsspaken of aan de boekentas kunnen bevestigen. Een draadloos systeem aan de schoolpoorten scant de chip.

Elke dag dat kinderen in Izegem met de fiets naar school komen, verdienen ze speciale digitale munten: Bucks. Die Bucks kunnen ze spenderen op de kermis. Op die manier zorgt Izegem voor veiligere en gezondere schoolomgevingen door de auto terug te dringen en geeft de stad het verenigingsleven een boost. Caroline Maertens, schepen van mobiliteit en fietsbeleid in Izegem, vertelt: “Een pak meer mensen op de fiets krijgen, dat is de uitdaging die we in Izegem aangaan. Met Buck-e hebben we de juiste tools in handen om kinderen meer te laten fietsen naar school.”

Digitale technologie met impact

Al vijf Vlaamse gemeenten voerden de Buck-e in. Naast Izegem, draait ook in Bonheiden, Schelle, Koksijde en Peer de Buck-e al op volle toeren bij zowel de scholen als de lokale middenstand. “Buck-e toont hoe je digitale technologie kan inzetten om een brede maatschappelijke impact te creëren,” verduidelijkt Dewi Van de Vyver, ceo van Flow Pilots. “Het is cruciaal om naast de gemeente ook de scholen, de ouders en de handelaars mee aan boord te krijgen. Daarom maakten we een heel gebruiksvriendelijk product, zeker omdat de doelgroep in de allereerste plaats de schoolkinderen zélf zijn. De eerste resultaten zijn bijzonder bemoedigend: in de scholen die mee in Buck-e gestapt zijn, is het aantal leerlingen dat te voet of met de fiets naar school komt gemiddeld met 50 procent toegenomen. Het systeem is klaar om nog veel meer scholen te veroveren.”

Mogelijkheden voor bedrijven

Flow Pilots blijft de digitale impactmunt Buck-e continu verfijnen en wil het ook inzetten bij andere organisaties en bedrijven. Dewi Van de Vyver: “Bedrijven die hun werknemers op een eenvoudige manier hun woon-werk verkeer willen laten verlopen, universiteiten die hun studenten willen aansporen om met de fiets naar de campus te laten komen, pretparken die bezoekers uit de buurt willen aanmoedigen om met de trein te komen,… Iedereen die op zoek is naar nieuwe oplossingen om mobiliteitsgedrag te veranderen, kan dit beloningssysteem introduceren.”