François Schuiten, de laatste farao van Brussel?

Communication / Crea / Media / News

Schuiten chien Copyright Luc Hilderson PUB

François Schuiten - Copyright Luc Hilderson PUB


De Brusselse striptekenaar François Schuiten reist en doet reizen, maar verdeelt zelf zijn tijd vooral tussen zijn ‘Brüsel’ en Parijs (een van zijn ‘Duistere Steden’ waar hij een ode aan brengt in zijn albums ‘Revoir Paris’). Zijn tekeningen verlaten vaak het papieren formaat om voet aan de grond te krijgen in het echte leven. Zo werkte hij bijvoorbeeld mee aan de restauratie en scenografie van het Autriquehuis, een herenwoning in art nouveau en een van de eerste gebouwen die Victor Horta in Brussel tekende. Hij bedacht het concept voor Train World, het Belgisch treinmuseum met als trekpleister de 12.004, de meest aerodynamische en sierlijke stoomlocomotief van ons erfgoed. Een stalen kracht dat hij op papier vereeuwigde in ‘La Douce’. We vinden ook zijn stempel in de film ‘Taxandria’ van Raoul Servais, ‘Mister Nobody’ van Jaco Vandormael… en werkte mee aan De laatste farao, het nieuwste album rond Blake & Mortimer. De man bruist van verbeelding. Meester in het bedenken van denkbeeldige steden, poppenspeler van onwerkelijke samenlevingen, gepatenteerd criticus van onze wereld… 
schuiten farao
Steden fascineren u. Denkt u dat ze mensen met open armen zullen blijven ontvangen, of komt er een nieuwe stedelijke uittocht aan ?
Naar mijn gevoel zullen steden een echte werf worden. We moeten het welzijn en het plezier in het samenzijn opnieuw ontdekken. Niet alleen omdat we geconcentreerder gaan leven, maar ook door de kwaliteit van leven, de lucht, de lokale diensten… Dit alles is een beetje verwarrend, en toch denk ik dat Brussel van zeer grote culturele kwaliteit is. Steden moeten zichzelf heruitvinden, hun waarden, hun toekomst… Ik voel vandaag een gebrek aan visie bij de steden. Hoe zullen we ze de komende 50 jaar ontwikkelen? We voelen dat de maatschappij verlamd is door uitdagingen en moeilijkheden. Er is een gebrek aan projectie. En het zal niet volstaan om groener te denken en de CO2 te verminderen: we zullen een denkbeeldige stad moeten creëren. En dat is iets veel complexer.
Lees het volledige interview met François Schuiten in PUB Magazine.