Functionele kunst in huis met Ikea Art Event

Design / News / Retail

Wat als een kunstwerk een alledaags gebruiksobject zou zijn? Met de Ikea Art Event collectie 2021 brengt Ikea kunst in huis die zowel mooi oogt als functioneel en betaalbaar is. Voor deze limited edition collectie werkte Ikea samen met vijf hedendaagse artiesten die elk twee producten hebben ontworpen. De tiendelige collectie is vanaf 1 mei in beperkte oplage verkrijgbaar in de Belgische Ikea-winkels.

Sinds 2015 werkt Ikea samen met kunstenaars van over de hele wereld om Art Event-collecties te creëren. Het doel van deze collecties is door de jaren heen hetzelfde gebleven: kunst democratiseren en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken. Ook de ambitie van deze zesde editie is om kunst bij de mensen thuis te brengen, dit keer door de grens tussen kunst en design te laten vervagen. 

“Elk item in deze collectie heeft een praktische functie en is tegelijkertijd een kunstobject. Het traditionele idee dat kunst high-end is en design onderdeel van de massacultuur is gewoon niet meer relevant. Die twee gaan fantastisch samen, dat is waar de magie gebeurt,” zegt Henrik Most, creative leader Ikea.

De collectie werd ontworpen in samenwerking met vijf hedendaagse artiesten, afkomstig uit verschillende delen van de wereld en elk met hun eigen artistieke achtergrond: Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokio), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) en Stefan Marx (Berlijn).

Elk van hen heeft twee producten ontworpen, met als resultaat tien limited edition interieuritems die het perspectief op alledaagse objecten uitdagen en tegelijkertijd een eerbetoon zijn aan alledaagse creativiteit: decoratieve wandlampen van Sabine Marcelis, een wandklok van Daniel Arsham, een tafellamp en een zaklamp van Gelchop, een vaas en een deken van Stefan Marx en wanddecoraties van Humans since 1982.

Om de democratisering van kunst en de creativiteit in huis verder te vieren, heeft Ikea enkele leuke AR-effecten ter beschikking gesteld op de Ikea Instagram-pagina. Met deze effecten kan je op virtuele wijze ontdekken waar jij jouw favoriete Ikea Art Event woonobject een plaatsje zou geven in je interieur. Wie graag de eigen thuisgalerij wil delen met andere creatievelingen, kan gebruik maken van de #IKEAARTEVENT2021 hashtag.