Geen zwemles meer

Communication / News

Hoorde u al eens van René Oskam? Dan bent u waarschijnlijk een van die Vlamingen die zijn dichtbundels online bestelt. Die kans zit er zeker in, want de Nederlander krijgt ook ons publiek warm met z’n heerlijk ludieke verzen. Ons blad strikte hem voor misschien zijn eerste internationale interview ooit. Over zwemmen in het diepe, analoge verjaardagskalenders en de leer van de metriek.

Gedichten in het supernormaal Nederlands – zo omschrijft de Nederlandse dichter René Oskam de verzen die hij op papier zet. Voor eenvoud kiest hij om de boodschap op een gemakkelijke manier tot bij zijn lezers te krijgen, voor humor omdat super-serieus niet bij hem past. Een gouden combo die in de smaak blijkt te vallen: van zijn laatste werk, ‘Als ik 1000 word’, ging de eerste oplage van 1000 stuks er vlotjes door in voorverkoop. En ook dichtbundels ‘Laatste Kind onder de Zon’ (’19), ‘Safari door de Kosmos’ (’17) en ‘Zwemles in een Zee van tijd’ (’16) deden het ontzettend goed.

De eerste bundel, ‘Zwemles in een Zee van tijd’, is sinds oktober niet meer te verkrijgen. Hoe komt dat?

“‘Zwemles in een Zee van tijd’ was voor mij, net zoals de titel het verklapt, een experiment. Zwemles nemen, dingen uitproberen. Toen hij onlangs uitverkocht raakte heb ik er dan ook bewust voor gekozen om ‘m niet te laten bijdrukken, omdat ik de laatste vier of vijf jaar qua schrijfstijl en ook techniek verbeterd en veranderd ben. Ook met een vierde bundel op komst, in het komende voorjaar, vond ik het mooi geweest. De zwemles is voorbij. Ik heb het idee dat ik nu wel in het diepe kan zwemmen.”

[...] Het volledige artikel leest u in PUB Magazine