Gent, eerste Europese hoofdstad van eerlijke handel

Communication / News

gent fairtradeStad Gent behaalde in 2004 als eerste de titel van FairTradeGemeente in België. De stad is sindsdien koploper gebleven en spant zich in voor eerlijke handel, samen met inwoners, verenigingen en bedrijven. En die inspanningen worden beloond: vandaag ontving Gent de allereerste “EU Cities for Fair & Ethical Trade Award” uit de handen van Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor Handel.

De “EU Cities for Fair & Ethical Trade Award” is een initiatief van de Europese Commissie. Deze nieuwe award werd vandaag voor het eerst uitgereikt en heeft als doel om de prestaties en de positieve impact van steden op het gebied van sociale, economische en ecologische duurzaamheid in de internationale handel te erkennen en te ondersteunen. De nadruk wordt gelegd op eerlijke en ethische handelsregelingen en andere duurzaamheidsprogramma's die kansen bieden voor kleine producenten in het Zuiden en zo duurzame en inclusieve ontwikkeling ondersteunen. Zeven steden maakten dit jaar kans op de hoofdprijs: Madrid, Lyon, Saarbrücken, Malmö, Dortmund, Vitoria-Gasteiz en Gent.
In totaal werden vijf winnaars aangeduid: één hoofdprijs, die dus in België blijft, en vier ‘special mentions’. Gent verdiende de titel op basis van haar historisch engagement voor eerlijke handel, haar investeringen in het maatschappelijk middenveld en haar innovatieve aanpak van openbare aanbestedingen. Gent mag zichzelf dus met trots Europese hoofdstad van eerlijke handel noemen, tot de volgende editie in 2020.