Google brengt kunst tot leven

Crea / Media / News

Wat als je het verhaal achter het wereldberoemde werk ‘Meisje met de parel’ kan ontdekken terwijl je zelf haar oorbellen draagt? Of wat dacht je van het opzetten van een 19de eeuwse Japanse helm om je mee terug te nemen naar de tijd van de Samurai-tradities? Vanaf 7 oktober kan je de Google Arts & Culture-app gebruiken om op een nieuwe, interessante manier bij te leren over kunst en cultuur. En dat aan de hand van levensechte filters.

Via augmented reality en vijf nieuwe filters in Art Filter op de Google Arts & Culture-app tover je jezelf om in een waar kunstwerk. Het is de eerste keer dat Google samen met haar culturele partners gebruik maakt van augmented reality om een functie te creëren waarmee echte kunst binnen handbereik ligt voor iedereen.

Concreet gaat het om de volgende creaties:

  • Johannes Vermeer - Het meisje met de parel
  • Japanse helm met Tengu-masker en kraaien
  • Vincent van Gogh - Zelfportret
  • Frida Kahlo - Zelfportret met aap
  • Egyptische faience kraagketting

Met elk uniek stuk leer je via Google Arts & Culture bij over de artistieke of culturele betekenis ervan door middel van leuke feiten en expo’s die gemaakt werden door culturele experts. De genomen selfies kan je delen met vrienden en familie waarna je hen kan uitnodigen om meer te weten te komen over deze iconische kunstwerken en musea waarin ze werden ondergebracht.

Elke filter werd gemaakt door een team van 3D-artiesten dat elke modellering zo gedetailleerd mogelijk probeerde weer te geven. In totaal werd er aan één object telkens meer dan twee weken gewerkt. Het technische team zorgde er op zijn beurt voor dat de kunstwerken zo goed mogelijk afgelijnd zijn met de gelaatstrekken van de gebruiker. De meeste filters bevatten ook een achtergrond die achter de gebruiker verschijnt. Het technische team heeft ervoor gezorgd dat die er ook realistisch uitziet en niet interfereert met het gezicht of het lichaam van de gebruiker. Michiel Sallaets, communications lead van Google België & Luxemburg, testte de app al even uit.

De Art Filters kunnen gebruikt worden via de Google Arts & Culture-app op zowel Android als iOS.