Google Effect groter dan gedacht?

kaspersky_logo

Research

kaspersky_logo
Het 'Google Effect', de impact op ons geheugen van het feit dat we online informatie kunnen ‘opzoeken’, heeft zich uitgestrekt tot belangrijke persoonlijke informatie en mobiele apparaten. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Kaspersky Lab. Het onderzoek toont aan dat de meerderheid van de consumenten in Europa die een mobiel apparaat bezitten, essentiële telefoonnummers niet uit het hoofd kent. Dit betreft onder andere de telefoonnummers van hun kinderen (57%), scholen van kinderen (90%) en werk (51%). In de Benelux is het zelfs nog iets slechter gesteld: 64% kent het telefoonnummer van hun kinderen niet uit het hoofd, 92% herinnert zich het nummer van de scholen van kinderen niet en 54% heeft dit probleem met het telefoonnummer van hun werk. Ongeveer een derde kan zich het nummer van hun partner niet herinneren (34% in de Benelux) - en dat terwijl maar liefst zes op de tien respondenten zich wél het telefoonnummer herinneren van het huis waarin ze tussen hun 10e en 15e woonden. Deze ontwikkeling wordt volgens Kaspersky het best omschreven door de term ‘Digitaal Geheugenverlies’: het vergeten van informatie die is toevertrouwd aan een digitaal apparaat dat het opslaat en onthoudt. Het onderzoek door Kaspersky vond plaats onder 6.000 consumenten van 16 jaar en ouder in zes Europese landen. De uitkomsten suggereren dat ons onvermogen om belangrijke informatie te onthouden het gevolg is van het feit dat we de verantwoordelijkheid voor het herinneren overdragen aan digitale apparaten zoals smartphones. Bijna de helft (43%) van de jongste ondervraagde consumenten (16- tot 24-jarigen) geeft aan dat hunsmartphone vrijwel alles bevat wat ze moeten weten of zich moeten kunnen herinneren. Maar het onderzoek trof digitaal geheugenverlies aan in alle leeftijdsgroepen, evenredig verdeeld over mannen en vrouwen. Zo geeft in totaal 29% van alle Benelux respondenten aan dat hun smartphone hun geheugen vormt.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat gebruikers er niet aan moeten denken dat de informatie die is opgeslagen op hun digitale apparaten, en smartphones in het bijzonder, verloren of beschadigd raakt. Vier op de tien vrouwen en hetzelfde aantal 16- tot 24-jarigen is vooral bang dat ze de herinneringen die zijn opgeslagen op hun apparaten misschien kwijt raken. Voor één op de vier vrouwen en jongere respondenten zou dit daadwerkelijk een probleem zijn: hun toestellen zijn de enige plaats waar ze foto's en contactgegevens op bewaren.
"Mobiele apparaten verrijken ons leven, maar ze geven ook aanleiding tot digitaal geheugenverlies. We moeten de gevolgen op lange termijn hiervan niet onderschatten. De manier waarop we onze herinneringen bewaren verandert, daarmee zou ook de manier waarop we die herinneringen beschermen moeten veranderen,” vindt Martijn van Lom, General Manager Benelux bij Kaspersky Lab. “De telefoonnummers van degenen die het meest belangrijk voor ons zijn, zijn nu slechts één klik van ons verwijderd - zodat we niet meer de moeite nemen om deze gegevens te onthouden. Verder geeft 86% van de ondervraagden aan dat ze simpelweg teveel nummers, adressen en overige gegevens in hun contactenlijst hebben. Begrijpelijk, onze wereld is immers in toenemende mate verbonden met internet, de overvloed aan informatie die daarmee samenhangt valt niet te onthouden. Tijdens ons onderzoek werd duidelijk dat verlies of aantasting van deze waardevolle gegevens niet slechts ongemak oplevert; veel mensen zouden ook emotioneel geraakt zijn. Kaspersky Lab spant zich in om mensen de gevaren te helpen begrijpen waaraan hun gegevens zijn blootgesteld en ze in staat te stellen zich daartegen te beschermen.”
Een zorgwekkende conclusie uit het onderzoek is het feit dat consumenten in Europa er niet in slagen om hun digitale apparaten adequaat te beschermen met IT-beveiliging. Met het oog op de groeiende afhankelijkheid van deze apparaten als bewaker van onze herinneringen en de impact van het verlies van die herinneringen kan dit op langere termijn voor problemen zorgen. Met name smartphones en tablets zijn bijzonder slecht beschermd: slechts een op de drie (36%) installeert extra IT-beveiliging op hun smartphone en nog geen kwart (23%) doet dit op hun tablet. In de Benelux zijn gebruikers nog slordiger met hun smartphone: 33% neemt beveiligingsmaatregelen. Met de tablet zijn gebruikers in deze regio iets voorzichtiger, want 25% beveiligt deze. Eén op de vijf voegt geen enkele beveiliging toe om hun apparaten te beschermen.