Hajo Beeckman wint Grote Prijs Jan Wauters

Media / News / People

Hajo BeeckmanTijdens het VRT-taalfeest Taaldag 10, in Studio 4 van het Flageygebouw in Brussel, is Hajo Beeckman uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters 2018. De VRT-journalist was de favoriete taalvirtuoos van de jury. Ze omschreven hem als "een verkeersanker dat ons met een rustige klasse helder en efficiënt door de ergste files leidt."

Wim Opbrouck mocht de Publieksprijs in ontvangst nemen. Voor de derde Publieksprijs Jan Wauters werden bijna 4000 stemmen uitgebracht. Een op de vijf stemmers koos voor Bake Off Vlaanderen-presentator Wim Opbrouck.
Wim OpbrouckDe Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

Hajo Beeckman Wim OpbrouckDe jury van de Grote Prijs Jan Wauters werd voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. Thérèse las namens de jury een laudatio voor. De andere juryleden waren Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Birgit Van Mol (nieuwsanker VTM), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (Talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).Waren ook genomineerd voor de Grote Prijs en Publieksprijs Jan Wauters 2018: Ayco Duyster (Radio 1), Cara Van der Auwera (Klara), Chaima Saysay (MNM), Gilles De Coster (Radio 1, Canvas en Vier), Kim Debrie (Radio 2), Lode Roels (Radio 1), Merijn Casteleyn (VTM) en Thomas Vanderveken (Canvas).