Hans Maertens (Voka): “Balans tussen welzijn en welvaart”

Media / News / Positive Vibes

Hans Maertens is gedelegeerd bestuurder van Voka en heeft een verleden in de mediawereld. Hoe kijkt hij naar werken in coronatijden en, vooral, naar wat er ons nadien staat te wachten?

Hans Maertens vertegenwoordigt als gedelegeerd bestuurder van Voka 18.000 ondernemingen in Vlaanderen, die tezamen goed zijn voor twee derde van de tewerkstelling in Vlaanderen, en twee derde van de toegevoegde waarde (met daarbij ook veel export). De communicatie- en mediawereld is hem niet vreemd: hij was journalist, hoofdredacteur en algemeen directeur bij De Tijd en was vervolgens actief bij Roularta Media Group, voor hij in 2010 overstapte naar Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. In 2015 werd hij op nationaal niveau gedelegeerd bestuurder van Voka. Vanuit dat nationale niveau worden de algemene lijnen van het ‘Vlaams netwerk van ondernemingen’ uitgezet; de concrete invulling, zo legt Maertens uit, is voor de zes Voka – Kamers, ‘de lokale antennes’, onder meer aan de hand van nieuwsbrieven, webinars en informatie en advies met concrete tips voor ondernemers.

Hoe schat u de huidige toestand in?

Hans Maertens:“Dit is ongetwijfeld een heel zware crisis. De grootste sinds de twee wereldoorlogen, met een geschatte daling van 8 tot 10 % van het Bruto Binnenlands Product. Dat zeggen wij niet alleen: de Nationale Bank van België en bankengroep KBC maakten diezelfde analyse. En dat is een berekening waarbij rekening wordt gehouden met een quarantaine tot eind april; de daling kan dus nog groter worden. Ik zeg nadrukkelijk: de grootste sindsde wereldoorlogen, maar natuurlijk ook de wereldoorlogen. Een verschil met die twee gebeurtenissen is dat nu het productie- en distributieapparaat niet is aangetast, er is niets ‘kapot’.”

“De heropstart zal geleidelijk gebeuren en zal niet in elke sector gelijklopen. Een werkgroep buigt zich over de te nemen maatregelen. Er is dus een zware terugval, ondanks compenserende maatregelen. 8%, van het BNP, dat is ongeveer 40 miljard euro! Het is de vraag wat nadien volgt. Gaan we snel weer naar het normale niveau of, wat waarschijnlijker is, krijgt de ‘V’ in de curve een lange staart? Er is veel onzekerheid. Gaan we weer volop winkelen zoals voorheen? Wat met de internationale handel als in andere landen nog beperkende maatregelen gelden? Komen er toch weer nieuwe besmettingsgolven die de exit verlengen?”

Hoe kijkt u naar de maatregelen die werden getroffen om de economie te ondersteunen? Bent u daar tevreden over?

“De verschillende regeringen – de nationale regering en ook de regionale regeringen – doen hun werk. De continuïteit van de bedrijven is essentieel. Dat gebeurt in drie stappen, een zogenoemde drietrapsraket. Bedrijven – en zeker de essentiële – worden zoveel mogelijk aan het werk gehouden: via telewerk, en als dat niet kan via social distancing en uiteraard allerhande hygiënische maatregelen. Diverse sectoren kunnen dus doorwerken, onder strikte voorwaarden voor de gezondheid. Sommige bedrijven herstartten begin april al. Niet alle bedrijven kunnen dat, omdat de supply chain hapert, omdat er geen klanten zijn of doordat te veel medewerkers ziek zijn, in quarantaine zitten of bang zijn besmet te worden. Daar is er de tijdelijke werkloosheid voor. Daarnaast is er het probleem van de liquiditeiten, waar het bankenplan voor nodig is. Voor KMO’s en zelfstandigen zijn er tot slot allerhande premies: hinderpremies, overbruggingspremies enzovoort.”

Lees het volledige interview, met onder meer de kijk van Hans Maertens op de heropstart van de bedrijven en over de heropstart van bedrijven in de communicatiesector, in PUB Magazine. Gratis zolang de lockdown duurt!