Het do-re-mi van re-bran-ding

Communication / Marketing / News

Geluid kan een merk versterken. Maar hoe moet dat dan klinken? Matt Hopper, creative director van productiehuis Trisonic Londen, legt uit wat een juiste sound is en vooral, hoe u sonic branding efficiënt inzet. – Evy van Ruyskensvelde

Matt Hopper was een van de internationale sprekers die tijdens de Soniq Awards het woord nam over sonic branding. Als creative director van het Londense Trisonic is hij gespecialiseerd in het maken van audio content en sonic branding identities. Een coherente audiobranding hebben als merk is voor hem broodnodig: “Als een merk zijn visuele branding op punt heeft, zou ook de audio net zo moeten klinken als het eruitziet. Over de jaren heen hebben merken al veel tijd en geld gestoken in een visuele identiteit die echt bij hen past. De toegenomen populariteit en alomtegenwoordigheid van audio betekent dat het hebben van een audio-identiteit net zo belangrijk is.”

Helemaal nieuw is sonic branding niet, maar de toenemende impact en het succes dat merken er nu mee bereiken verleidt wel steeds meer adverteerders. Terecht, vindt de creative director. “Het mooie aan sonic branding is het vermogen om emoties op te roepen. Het is een enorm krachtig middel om consumenten te overtuigen op een manier die een visueel logo niet kan bereiken.”

Creatie met een vleugje wetenschap

Of adverteerders het gemakkelijk vinden om de juiste klank te vinden voor hun merk? “Niet altijd, maar er zijn manieren waarmee we het eenvoudiger kunnen maken. We beginnen met het merk onder de loep te nemen: wat is zijn geschiedenis, cultuur, perceptie, doelgroep en ambitie? Daarnaast kunnen we ook concurrerende merken bekijken om te zien wat zij doen. Deze kennis onderbouwt het creatieve proces met wat wetenschap. Het maakt de keuze van de richting duidelijker en optimaliseert de sonic branding voor een maximale effectiviteit.”

[...] Meer weten over sonic branding? U leest het volledige artikel in uw meest recente PUB Magazine vanaf p.60