Het onverslaanbare Best Retail Hi-Fi (Electro) Brand 2023: Bol.com

Best Brands / News / Research

Best Brands 2023? Bol.com werd opnieuw Best Retail Hi-Fi & Electro Brand. Hoe slagen ze erin om de favoriet te blijven van de Belgische consument, in een zeer competitieve markt die veel veranderingen ondergaat? Door zich voor te bereiden op uitdagingen, duurzame investeringen en ... risico's te nemen.

Verwachte uitdagingen 

Komende van corona was het erg moeilijk om in te schatten wat de markt in 2022 zou gaan doen. De industrie worstelde met zaken als hoeveel maatregelen ze nog hadden en hoe te voorspellen wat de consument gaat doen. Er waren periodes in 2022 waarin de markt voor het eerst omlaagging, iets wat Bol.com nog nooit had meegemaakt. Dit vereiste aanpassingen, die zij goed aanpakten dankzij de flexibilisering van hun capaciteit tijdens de coronatijd, nadat zij hadden geanticipeerd op het feit dat de periode na de pandemie onzekerder zou zijn. 

Succesvolle investeringen  

Bol.com bleef investeren in de optimalisatie van hun dienstverlening. Ze openden BFC2 in Waalwijk, de samenwerking met Cycloon voor de bezorging van bol.com-pakketten per fiets, en startten Ampère, die pakketten ophaalt bij verkooppartners. Ook lanceerden ze samen met Budbee en Albert Heijn het kluisjesinitiatief, dat zeer succesvol was. 

"Kluisjes bieden ons enorme kansen, zowel op het gebied van retours als het afleveren van bestellingen. Een mooie duurzame oplossing, zeker als mensen ophalen en retourneren combineren met bijvoorbeeld winkelen", aldus Vincent Weijers, COO. 

Groeipijnen

Verschillende e-commercebedrijven maakten de afgelopen jaren een turbulente groei door en groeiden daardoor flink. Als die groei de daaropvolgende jaren niet aanhoudt, heeft dat gevolgen. Door verschillende factoren, zoals de oorlog in Oekraïne en daarmee gepaard gaande hoge inflatie en een laag consumentenvertrouwen, houden consumenten vaker de hand op de knip. Dit heeft ertoe geleid dat Bol.com nu 225 miljoen euro moet bezuinigen in de komende drie jaar. We zijn benieuwd welke impact dit het komende jaar zal hebben op deze keuzes van deze Best Brand.