Hulplijn 1712 en Absoluut kijken niet weg

Crea / News

1 op 4 vrouwen uit de cultuursector, en maar liefst 17% van de minderjarige sporters, krijgt vroeg of laat te maken met psychologisch geweld of ongewenste fysieke of seksuele toenadering.  Straffe cijfers zijn dat.  En een groot taboe. Want wie praat, schaamt zich, voelt zich schuldig, of heeft angst om z’n job te verliezen.  Hulplijn 1712 lanceert – samen met Absoluut – een grote campagne, om dat taboe te doorbreken.  Want er is hulp.  Laat grensoverschrijdend gedrag niet passeren.

‘Er wordt nog teveel met de mantel der liefde onder de mat geveegd. En dat is niet ok.’ 
‘Topsport heeft me mentaal gekraakt’. 
‘Talent is blijkbaar niet voldoende.  Je moet ook bereid zijn om seks te hebben met je werkgever’. ‘Als jij me vraagt wanneer er grensoverschrijdend gedrag is gebeurd bij mij, dan kan ik je duizenden voorbeelden geven.’ Het zijn uitspraken van topsporters Aagje Vanwalleghem en Louise Carton, en actrices Marijke Pinoy, Anemone Valcke en danseres Geneviève Lagraviève.  In vier minidocumentaires praten ze over hun eigen ervaringen. En over de schadelijke impact van psychisch grensoverschrijdend gedrag. De getuigenissen zijn de opstap naar de nieuwe campagne van Hulplijn 1712.  Die wil iedereen in en rond de sport- en cultuurwereld ervan bewust maken dat grensoverschrijdend gedrag, niet ok is. En dat je hulp kan zoeken.  Met de oproep #kijknietweg, vroegen de initiatiefnemers de hele sector én bekend Vlaanderen om zich mee achter de boodschap te scharen.  Door zelf kijk-niet-weg-video’s te posten op hun social kanalen, én door de campagneposters te delen en te verspreiden.

Alvast een hele reeks verenigingen, organisaties en federaties schaarden zich achter de campagne.  Van de AB tot Sport Vlaanderen.  En ook een hele reeks BV’s: Leen Demaré, Karolien De Becker, Jaouad Aloul, Jits Van Belle en Sioen. Vanuit politiek krijgt de campagne alvast de steun van Vlaams minister Wouter Beke, minister van Sport Ben Weyts en Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Absoluut verzorgde deze campagne voor 1712 met de steun van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van A tot Z: van strategie, concept, opmaak campagnewebsite, social strategie, media-aanpak, tot uitrol naar sector én PR-verhaal. Voor persrelaties werkte Absoluut samen met David Dalemans van Double Deeds.

https://www.youtube.com/watch?v=--82_DFkDPQ&feature=emb_logo