Hurae helemaal AI voor FOMU Antwerpen en Night of the prompts

Crea / News

Op 21 december werd in het Antwerpse Fotomuseum (FOMU) de eerste ‘Night of the prompts’ gelanceerd. Het werd ‘een artificiële avond met intelligente sprekers’ waarbij op een interactieve manier aan de slag werd gegaan met AI. Het werd een inspirerende avond: het was drummen om een plaats te bemachtigen voor dit gratis event over artificiële intelligentie. Na de aankondiging was op één dag tijd de zaal volzet. De interesse van de creatieve en culturele sector was dan ook groot. Het initiatief van de avond komt van creatief bureau Hurae (het agency dat onder meer de drijvende kracht is achter Smile Safari en De Jamies, de Vlaamse online video awards). Voor de organisatie werd samengewerkt met FOMU Antwerpen.

Vincent Schroeven, creatief directeur van Hurae en organisator van het event, over deze speciale avond: “We zien dat AI-applicaties zoals Dall-E en Stable Diffusion een enorme doorbraak betekenen in de wereld van design en creatieve expressie. De creatieve wereld staat lijkt op de rand van een revolutie te staan. Maar vooraleer artificiële intelligentie onze artistieke expressie helemaal overneemt, wilden we er ons graag eens stevig mee amuseren. En dat is vanavond goed gelukt. We zijn ook erg blij met de samenwerking met het team van FOMU.”

Creatief met AI

De avond was goed gevuld met workshops over ‘prompten’, de nobele kunst van praten met AI en zorgen dat die doet wat je vraagt. Meer context werd gegeven door onder meer Vincent Buyssens (digitaal expert), Alexander Deveraux (FOMU) en Thomas Winters (PhD student KU Leuven - onderzoeker in het domein van Artificiële Intelligentie en Computational Humor). Maartje Stubbe, directeur FOMU: “Fotografie heeft vanaf het ontstaan van het medium een complexe relatie tot de realiteit. De komst van AI voegt hier een spannende, nieuwe dimensie aan toe. Voor het ontsluiten van de FOMU-collectie werken we al met AI. We zijn dagelijks bezig met foto’s en beelden en de maatschappelijke impact ervan. Het is interessant om de evolutie van AI en de impact op het creatieve proces van een fotograaf / kunstenaar te volgen.”

“Onmiddellijk na de lancering en tijdens het event kregen we vanuit de sector heel wat vragen en extra ideeën over het initiatief," bevestigt Schroeven. “En de evolutie gaat zo snel, er zijn genoeg mogelijkheden om een volgende editie te organiseren. Hou zeker onze Instagram en website www.nightoftheprompts.be in de gaten voor meer nieuws.”

Enkele voorbeelden:

Kamelen en Jheronimus Bosch, volledig met AI gemaakt.