Iedere lezer van The Economist is 800 euro waard

the economist

Media / News

the economist
U leest The Economist? Dan bent u 800 euro waard”: onder die titel maakt De Tijd een balans op van de verkoop van 50% van de aandelen in het beroemde economische weekblad door de Britse mediagroep Pearson. De zakenkrant vervolgde veelbetekenend met de introductie “Magazines zijn aan het uitsterven? Vergeet het.”
De verkoop van de helft van de aandelen in The Economist Group was goed voor meer dan 1,3 miljard euro. Gedeeld door het aantal abonnees – zowat 1,6 miljoen euro in 2014 – is een lezer van het magazine dus 800 euro waard. De Italiaanse Agnelli's kochten via hun investeringsmaatschappij Exor 287 miljoen pond aandelen in The Economist Group op en verhoogden zo hun belang in de groep tot 43%. The Economist Group nam de overblijvende aandelen van Pearson over. Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van de groep dat de aandelen herschikt worden. De eerste keer was “bijna negentig jaar geleden,” merkt de redactie van The Economist trots op. Voor één keer wijdt ze zelfs uitzonderlijk een column aan haar eigen magazine. Daarin blaakt ze van vertrouwen over de toekomst.
The Economist vrijwaart na de aandelentransactie zijn alom geprezen onafhankelijkheid. De raad van trustees maakte de voorwaarden voor komende transacties namelijk strenger. Geen enkele aandeelhouder mag in de toekomst een belang van meer dan 50% in de groep mag hebben en geen enkele aandeelhouder mag meer dan 20% van de stemmen controleren. De aandelen en stemmen blijven zó verspreid dat de redactie de volledige controle over The Economist behoudt.