Ik wil een vrouw. Een échte vrouw!

dove

Communication / Crea / News

dove

We leven in een open en zichzelf vernieuwende maatschappij, mannen werden bijna allemaal feministisch, vrouwen werden helemaal zelfstandig. Hahaha, dat geloofde u toch zelf niet? Toegegeven: mannen en vrouwen hebben (althans in ons land en in nog enkele andere landen) dezelfde rechten. Maar de praktijk is nog iets te weinig perfect, om het zacht uit te drukken. 68% van de vrouwen herkent zich bijvoorbeeld niet in het beeld van de vrouw zoals die in media te voorschijn komt.

U wilt bewijzen? Geen probleem. Vul bijvoorbeeld de zoekterm "beautiful woman" in wanneer u nog eens de beeldenbank Shutterstock raadpleegt. Dan krijgt u zoiets te zien:

IMAGEHACK1

Terwijl u ook dit te zien zou kunnen krijgen:

dove-image-hack

Dat is ook Dove  opgevallen. Samen met Mindshare Danmark infiltreerde een team in de workflow van communicatieprofessionals als die beeldenbanken doorzoeken. Hoe? Door via een “hack” beelden te verdringen die (te) ver van de realiteit staan.

Met de hulp van vijf professionele fotografen werden in januari 2017 meer reële beelden opgeladen op Shutterstock, zonder medeweten van Shutterstock zelf. 'Echte vrouw' of 'mooie vrouw' als trefwoord leidde snel naar deze nieuwe beelden, ten behoeve van communicatieprofessionals die zich soms te snel laten misleiden door een verkeerd beeld van wat een vrouw is. De campagne Image_Hack werd een groot succes, zoals blijkt uit onderstaande case study.