Ikea en Loïc lanceren plantballetjes à la belge

News / Retail / Sustainability

Op 1 september introduceert Ikea het vijfde lid van de balletjesfamilie: het plantballetje, een duurzaam alternatief voor vleesliefhebbers. Samen met kok Loïc van Impe werkte Ikea een Belgisch recept uit om de nieuwe plantballetjes in de kijker te zetten en zoveel mogelijk Belgen te overtuigen om ze eens te proeven.

Toen Ikea aan Loïc Van Impe vroeg om een Belgisch recept te ontwikkelen met de nieuwe Ikea plantballetjes was hij meteen enthousiast. “Ik was sowieso al fan van de balletjes van Ikea, en dus razend benieuwd naar hun nieuwe plantballetje. Aangenaam verrast door de smaak en textuur van het plantaardig balletje, ben ik meteen beginnen brainstormen over een Belgisch recept. Omdat zowel Ikea en ik voorstander zijn van lokale, verse producten ben ik aan de slag gegaan met appels en peren uit mijn eigen tuin voor de bereiding van een chutney. De appel- en perenchutney heb ik gecombineerd met Belgisch witloof, een smeuïge puree en uiteraard de plantballetjes zelf. Het resultaat: “Ikea plantballetjes à la belge’!”

Het plantaardige balletje van Ikea bestaat uit erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui en heeft dezelfde smaak en textuur als de iconische Ikea gehaktbal. Met slechts 4% van de ecologische voetafdruk is het plantballetje een betaalbaar en duurzaam alternatief voor de gehaktbal.

De plantballetjes zijn vanaf 1 september beschikbaar in de Zweedse shop en als take-away variant in de Ikea bistro. Wanneer de restaurants opnieuw openen, zul je er het traditioneel Zweeds recept met puree (of aardappelen voor de veganisten), veenbessen en roomsaus kunnen proeven. Tijdens de maanden november en december zal het Belgisch recept van Loïc worden aangeboden in de Ikea restaurants.