IKEA trekt na 70 edities stekker uit catalogus

Media / News

De IKEA Catalogus vierde afgelopen zomer zijn 70e verjaardag. De catalogus werd mettertijd een iconische en populaire publicatie en speelde een belangrijke rol in het succes van IKEA om mensen wereldwijd te bereiken en te inspireren met interieuroplossingen en woonideeën. Maar de tijden veranderen. IKEA zet stappen om nog toegankelijker te worden en steeds meer in te zetten op digitale kanalen om meer mensen te bereiken. Het klantengedrag en het mediagebruik is veranderd waardoor de IKEA Catalogus minder en minder gebruikt werd. Inter IKEA Systems B.V., de wereldwijde IKEA franchisegever, heeft de moeilijke, maar rationele, beslissing genomen om afscheid te nemen van de IKEA Catalogus - en uit te kijken naar wat de toekomst brengt. “Zowel voor onze klanten als medewerkers is de IKEA Catalogus een publicatie die veel emoties opwekt, herinneringen naar boven brengt waar velen plezier aan hebben gehad. Gedurende 70 jaar was de catalogus één van onze meest unieke en iconische producten, waar miljarden mensen inspiratie uit putten. De bladzijde omslaan voor onze populaire catalogus, is een natuurlijk proces. Het mediagebruik en het klantengedrag zijn veranderd. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken en met hen te blijven communiceren, zullen we inspirerende woonideeën verspreiden langs nieuwe kanalen”, zegt Konrad Grüss, managing director van Inter IKEA Systems B.V. ​

Het leven thuis is belangrijker dan ooit tevoren geworden. De afgelopen jaren heeft IKEA nieuwe formaten en manieren getest om de inhoud van de IKEA Catalogus te verspreiden. Een schat aan kennis en inzichten, zowel van klanten als van IKEA-retailers, werd verzameld. We merken dat mensen hun dromen en noden voor thuis via bestaande en nieuwe middelen plannen. “We beginnen niet van nul. We hebben talrijke aspecten veranderd van hoe we onze klanten bereiken en met hen communiceren. We blijven verder nieuwe manieren zoeken om onze unieke kennis over IKEA producten en interieuroplossingen optimaal te verspreiden via nieuwe wegen, kanalen en formaten”, zegt Konrad Grüss.

De beslissing om afscheid te nemen van de IKEA Catalogus past in de ambitie van IKEA om nog toegankelijker te worden en steeds meer in te zetten op digitale kanalen. IKEA heeft hier al heel wat stappen voor gezet. Vorig jaar steeg de online retailverkoop van IKEA wereldwijd met 45% en telde IKEA.com meer dan vier miljard bezoekers. In België verwelkomde IKEA 66,7 miljoen online bezoekers en vertegenwoordigde de omzet op digitale kanalen 10,8% van de totale omzet. Tegelijk verbeterden we onze digitale services en lanceerden we nieuwe apps om de IKEA-ervaring te verbeteren – eender waar klanten ons bezoeken.

5 weetjes over de IKEA catalogus:

  1. 1951: Ingvar Kamprad stelt zelf de eerste IKEA Catalogus samen. Op de cover stond de MK fauteuil met bruine bekleding. 68 pagina’s in het Zweeds, gedrukt en verspreid op 285 000 exemplaren in het zuiden van Zweden.
  2. 1998: Eerste "IKEA at office" catalogus beschikbaar op het internet. Dit was een speciale uitgave met enkel meubilair voor kantoren en bedrijven. Dat jaar was het de ambitie om de volledige catalogus online te zetten, maar door de complexiteit van de IT-systemen werd de lancering uitgesteld. 
  3. 2000: Lancering van zowel een papieren als een digitale versie van de IKEA Catalogus.
  4. 2001: E-commerce wordt voor het eerst in de geschiedenis van IKEA gelanceerd in Zweden en Denemarken. 
  5. 2016: In dit topjaar wordt de IKEA Catalogus verspreid met 200 miljoen exemplaren, in 69 verschillende versies, 32 talen en meer dan 50 markten.