imec-SMIT en Flanders Business School brengen economische waarde VRT in kaart

Media / News / Research

VRTMet 267 miljoen euro dotatie in 2016 genereert de VRT 670 miljoen euro economische meerwaarde, uitgedrukt in tewerkstelling gaat dit om 5.768 jobs (voltijdse equivalenten). De publieke omroep is onder meer een hefboom voor innovatie in Vlaanderen, functioneert als de stabiele motor van de Vlaamse productiesector, is cruciaal in de Vlaamse radioreclamemarkt en draagt bij tot het succes van de lokale muziekindustrie. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in 2018 door imec-SMIT (VUB) in samenwerking met Flanders Business School (KU Leuven).
“We willen duidelijk maken welke meerwaarde we als publieke omroep realiseren, vandaar dit onafhankelijke onderzoek”, zegt gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts. “De VRT heeft een sterke maatschappelijke impact. En nu bevestigt deze studie ook onze economische impact: 1 euro belastinggeld investeren in de VRT levert 2,5 euro op voor de economie. Bespaar je op de VRT dan bespaar je ook op de economie en samenleving. En dat terwijl we een efficiënte publiek omroep zijn: per Vlaming gaat er jaarlijks 41 euro belastinggeld naar de VRT, 35 procent minder dan het Europese gemiddelde.”
VRTDe VRT heeft in de eerste plaats een maatschappelijke opdracht. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de economische impact van de publieke omroep. Het nieuwe onderzoek, in opdracht van de VRT en onafhankelijk uitgevoerd door imec-SMIT in samenwerking met Flanders Business School, gaat nu dieper in op die economische rol van de VRT in Vlaanderen. Het onderzoek toont aan dat de VRT duidelijk economische impact heeft.