iMinds en Proximus willen slimme steden

iMinds

Innovation / Media / News

iMinds

Het Vlaamse digitale onderzoekscentrum iMinds - dat vandaag in Brussel een conferentie organiseerde en onder meer Dominique Leroy te gast had - en telecomoperator Proximus starten een strategische samenwerking waarin onder meer het Internet of Things (IoT) en slimme stadstoepassingen centraal zullen staan. In eerste instantie willen de twee partners het voortouw nemen in de verdere ontwikkeling, verfijning en standaardisatie van ‘Long Range Low Power'- alias de LoRa-technologie. LoRa is een nieuwe IoT-netwerktechnologie die meer bepaald werd ontwikkeld om sensoren en andere toestellen op een makkelijke en goedkope manier met het internet te verbinden. Dankzij de data die de verbonden sensoren aanleveren, kunnen intelligente stadstoepassingen voortdurend worden bijgestuurd – zodat bijvoorbeeld werk kan worden gemaakt van geoptimaliseerde verkeersstromen en een verbeterde (stads)mobiliteit.

Het Internet of Things (IoT) heeft een enorm potentieel. Miljarden apparaten - huishoud- en industriële toestellen, auto’s – enz. - zullen een constante datastroom aanleveren die vertaald wordt in kennis en waardoor we betere beslissingen kunnen nemen in alle aspecten van ons leven. En naarmate het IoT groeit en tot volle ontwikkeling komt, ontstaat de basis voor de zogenaamde smart cities, slimme steden waarin sensoren onze manier van leven en werken beter moeten maken. De IoT- sensoren zijn helemaal niet te vergelijken met het internet van nu: sensoren moeten tientallen jaren meegaan en sturen vaak maar een beperkte hoeveelheid informatie per dag door. Een efficiënt IoT vereist daarom een netwerk dat is aangepast aan deze nieuwe omgeving.

LoRa-netwerktechnologie houdt rekening met die beperkingen; ze is energiezuinig en goedkoop en bij uitstek geschikt voor toestellen die occasioneel beperkte hoeveelheden informatie doorsturen; je kan het eigenlijk vergelijken met een sms-dienst voor sensoren. Vanwege de nadelen van klassieke netwerktechnologieën voor een efficiënte IoT-communicatie - het beperkte bereik van Wifi en de kost van 3G/4G/5G-technologieën -, wordt LoRa dan ook gezien als een veelbelovende steunpilaar voor de internationale uitrol van IoT- en slimme stadstoepassingen. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel om van LoRa een robuuste, gestandaardiseerde technologie te maken. De internationale LoRaWAN-standaard staat namelijk nog maar in zijn kinderschoenen: een eerste grote versie werd pas in juni 2015 gelanceerd. Er wordt volop gewerkt aan een uitbreiding met verbeterde toepassingen. Daarin willen iMinds en Proximus nu het voortouw nemen.